Gwendolyn Rutten toont zich als bruggenbouwer tijdens nieuwjaarsreceptie

Toekomstig burgemeester van Aarschot Gwendolyn Rutten zag zondagvoormiddag de bui even hangen. Het gutste water en om 11 uur stond de nieuwjaarsreceptie voor de inwoners van de stad op de agenda. In open lucht op de Grote Markt. Ze postte enigszins twijfelend een bericht op de sociale media. We hebben het weer niet mee anticipeerde ze op een eventuele lage opkomst. Dat bleek absoluut niet nodig. Het stopte met regenen en de markt liep helemaal vol. Aarschot apprecieerde duidelijk het initiatief van het nieuwe bestuur om samen het glas te heffen op een nieuw jaar.

Er was friet, cake, cava, pintjes, frisdrank en toffe livemuziek. En er was ambiance. Wij zagen schepen Isabelle Dehond stevig uit de bol gaan en ook Gwendolyn Rutten waagde zich aan een paar dansmoves. Zij had ondertussen een poging gedaan om iedereen persoonlijk te begroeten maar we twijfelen er sterk aan dat ze daar in geslaagd is. De opkomst was namelijk bijzonder groot.

Gwendolyn Rutten moest uiteraard ook nog speechen. Een enigszins ambigue stituatie want ze is nog altijd geen burgemeester. “Het is voor zeer binnenkort”, fluisterde ze ons toe toen ze op weg was naar het podium. Haar speech was kort. Het voorbije jaar was een moeilijk jaar, zei ze. Daar hoefde verder geen tekening bij. Ze ging niet in op de inhoud van het programma dat Open VLD, N-VA en sp.a hebben uitgetekend voor Aarschot. Rutten toonde wel dat ze een bruggenbouwer wil zijn. Ze vroeg alle raadsleden van de meerderheid en van de oppositie op het podium. “We zullen samen een ploeg voor Aarschot zijn”, zei ze. In die ploeg was zondagochtend een opvallende afwezige. De huidige burgemeester André Peeters. Als Gwendolyn Rutten deze week de eed aflegt verdwijnt hij voor minimaal zes jaar naar de oppositiebanken.

Aarschot lag de voorbije jaren enigszins op apegapen. Wrevel over het mobiliteitsplan, geen sfeer, geen fut. Maar de stad is aan een revival begonnen. Trendy winkeltjes en toffe cafeetjes schranken zich naast mekaar en de creatieve initiatieven van een aantal inwoners versterken die beweging. Aarschot krijgt met Rutten een duidelijk gemotiveerde burgemeester met een gigantisch netwerk.
Ze hebben met Bert Van der Auwera ook een schepen met ondernemerservaring op het hoogste niveau. Dat helpt. Aarschot zou de volgende jaren wel eens de trendzettende centrumstad aan de Demer kunnen worden.

Geef een reactie