Groen Diest was wel degelijk klaar om mee te besturen

Groen Diest vierde vorige vrijdag nieuwjaar in de 1000 Hemmekes, allicht de minst bekende trendy kroeg in de stad. De zaak is namelijk enkel open op aanvraag.

Ze hadden ook wel wat te vieren bij Groen. Ze verlieten het kartel met sp.a en kwamen voor de eerste keer op als zelfstandige partij. De kiezer beloonde die keuze met  twee mandaten in de gemeenteraad. 

Verfrissende aanpak

Miet Dirix en Sofie Colemont kwamen tijdens de eerste raadszitting al behoorlijk verfrissend uit de verf. Miet  verklaarde dat ze constructief aan oppositie zullen doen maar ze willen niet tevreden zijn met een pot honing en een stel bomen, door ons destijds overigens verkeerd begrepen als een pot bonen. Miet Dirix haalde op dat moment ook aan dat ze veilig aan de zijlijn zitten. Groen moet inderdaad tevreden zijn met zes jaar oppositie maar dat had anders kunnen uitdraaien.

Groen was klaar om mee te besturen

Onmiddellijk na de verkiezingen beweerden een aantal bronnen dat Groen bewust gekozen had voor de oppositie. Dat werd vrijdag manifest ontkend door voorzitter Bert Petitjean. We waren wel degelijk klaar om mee te besturen, zei hij. Een insider van de partij fluisterde ons in het oor dat er afspraken waren tussen DDS en sp.a enerzijds en Open Diest en N-VA anderzijds. Groen had geen enkele toezegging gedaan maar wilde liefst in een coalitie stappen met DDS en Open Diest. Die kwam er uiteindelijk ook maar de twee grootste partijen hadden een voldoende ruime meerderheid om zonder Groen te besturen.

Bij sp.a zijn ze boos

Die opmerkelijke wending had ook gevolgen voor sp.a. Zij maken geen deel meer uit van de coalitie en dat zint lijsttrekker Marc Florquin allerminst. Hij bleef al weg van de fotoshoot bij de installatievergadering van de gemeenteraad en sp.a was samen met het Vlaams Belang ook niet aanwezig op de receptie van Groen. Er was wel een ruime delegatie van Open Diest, met onder meer burgemeester Christophe De Graef, DDS, met onder meer eerste schepen Geert Cluckers en N-VA met fractieleider Frederik Boone.

Na Bert kwam Bart

Het spreekgestoelte in de Hemmekes is een trap die boven de kachel wegdraait. “Nog nooit op zo’n bizarre plaats gestaan om te speechen”, zei Europarlementslid Bart Staes. Hij haalde fors uit naar de affaire met de humanitaire visa en onderstreepte dat we dringend legale vormen van migratie nodig hebben.  Staes verdedigde de acties van de bosbetogers maar hij kwam ook met een zeer opmerkelijk voorstel. Hij wil de subsidies voor landbouwers beperken tot maximaal 50.000 euro. Op die manier komt er 13 miljard euro budget vrij en dat kan gespendeerd worden om jonge en kleinschalige landbouwers te ondersteunen.

Staes neemt risico en laat de eerste plaats aan Petra De Sutter

Staes neemt overigens ook een risico tijdens de volgende verkiezingen. Hij laat de eerste plaats op de lijst aan Petra De Sutter. Staes staat tweede maar Groen heeft momenteel slechts een verkozene in het Europees parlement. Die rangschikking werd vorige week al breed becommentarieerd in de media maar dat was blijkbaar voorbarig. Bij Groen beslist de zogenaamde poll over de samenstelling van de lijst en die vond pas vorige zaterdag plaats maar de uitslag leverde geen verrassingen op. “Ik ben er nogal gerust in dat we een tweede zetel kunnen halen”, vertelde Staes ons. “We zijn stevig vooruit gegaan tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en Europees doen we het traditioneel nog iets beter. Dat moet volstaan. Overigens, na 20 jaar in het parlement kan ik het wel aan om een risico te nemen”, knipoogde hij.

Geef een reactie