Glabbeek werkt aan duurzame mobiliteit. Ondertussen blijft ontwikkeling stationsomgeving Diest verder verkankeren.

Burgemeester Peter Reekmans kreeg Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op bezoek voor de opstart van het nieuwe Mobipunt. Een Mobipunt is een soort knooppunt waar hoofdzakelijk faciliteiten die met vervoer te maken hebben worden samengebracht. De bedoeling is  om mensen aan te zetten om zich op een meer duurzame manier te verplaatsen. Het Mobipunt kreeg de naam Het Gemeentehuis mee omwille van zijn ligging.

Uitbreiding met andere diensten

Glabbeek is de vijfde gemeente in Vlaanderen die een Mobipunt inricht. Er zijn twee standplaatsen voor autodelen, een laadplaats voor elektrische wagens, een bushalte en een fietsenparking. Op termijn is het de bedoeling om dat aanbod uit te breiden, ook met diensten die niks met mobiliteit te maken hebben maar eerder functioneel zijn.

Een paar opties die op de plank liggen zijn een broodautomaat en een locker voor de bezorging van pakjes. Vooral dat laatste zou een interessante en duurzame meerwaarde kunnen zijn. De bezorging van pakjes gebeurt momenteel grotendeels aan huis. De milieukost daarvan is hoog. Bpost heeft al lockers in de omgeving van een aantal grootwarenhuizen maar ook Bringme is een succesvolle optie. We schreven er eerder al een artikel over. 

Mogelijkheden voor de Hemmekes

In Scherpenheuvel-Zichem ontwikkelen het stadsbestuur en het burgerinitiatief Transitie het project HagelandStroomt. Er komen zonnepanelen op het dak van De Hemmekes en  de stroom daarvan wordt onder meer gebruikt om een elektrische deelwagen te laden. De ligging van De Hemmekes biedt uitstekende mogelijkheden om te evolueren naar het model van Mobipunt. Er is een ruime parking, het station van Zichem is vlakbij en de inrichting van een wachtzone  voor het openbaar vervoer zou het in- en uitstappen veel veiliger en efficiënter kunnen  maken. 

Politieke inertie dodelijk voor norme opportuniteiten stationswijk

In Diest wordt al jarenlang gewerkt aan de voorbereiding van de herinrichting van de stationswijk. Dat project overstijgt de ambities van een Mobipunt maar de bedoelingen zijn deels vergelijkbaar. De zone is momenteel eerder een jungle waar honderden meters ver en in alle richtingen wagens al dan niet correct geparkeerd staan. Pendelaars die ‘s avonds op zoek gaan naar hun wagen moeten vaak op de rijbaan lopen omdat de wagens iedere centimeter ruimte in nemen. In de binnenstad wordt iedere minuut fout parkeren afgestraft maar in deze omgeving lijkt een soort gedoogzone te heersen. De zone van De Lijn is een groteske steen-en-betonarena waar de ruimte op de meest inefficiënte wijze wordt gebruikt. De fietsparking mist iedere vorm van eigentijds comfort en veiligheid. Het station van Diest is van bovenlokaal belang voor het professioneel maar ook het toeristisch pendelverkeer maar geen enkele overheid heeft er tot nu aan gedacht om de site als schakelpunt te gebruiken voor de ontsluiting van de recreatieve mogelijkheden in het Hageland. De site kan ook een sterke meerwaarde hebben als scharnierfunctie voor het stimuleren van een duurzame mobiliteit. Toch  slagen de betrokken overheden er in om de ontwikkeling van dit dossier al meer dan tien jaar voor zich uit te schuiven. De ontwikkeling van de stationsomgeving is een manifeste getuige van de inefficiëntie van het politieke apparaat in België. 

Illustratie. Op de website van de stad Diest vinden we volgende tekst. We willen er toch even aan herinneren dat het binnen een paar dagen 2019 is! 

Tegen eind 2013 starten de werken aan het nieuwe busstation ten westen van het stationsplein en aansluitend wordt het stationsplein zelf verkeersvrij heraangelegd. In een latere fase is de bouw gepland van een grote parkeergarage voor pendelaars tussen de sporen en de Ford Leopoldlaan. Die biedt plaats aan ongeveer 900 auto’s. Ook bovengronds worden er nog parkeerplaatsen voorzien en er komt een fietsenstalling en een kiss-and-ride zone. Voor de realisatie van deze pendelparking zal de Ford Leopoldlaan in 2015 deels heraangelegd worden en het nodige studiewerk hiervoor is gepland voor begin 2012. Volgens het masterplan worden de infrastructuurwerken afgerond tegen 2017 en beschikt Diest zo over een moderne en aantrekkelijke stationsomgeving.

Geef een reactie