Voorzitter cultuurraad kondigt ontslag aan

Voorzitter van de cultuurraad Herman Degelin kondigde maandagavond zijn ontslag aan. Degelin was al negen jaar in functie. Een duidelijke reden voor zijn beslissing gaf hij niet en Herman Degelin leek ook geëmotioneerd toen hij zijn ontslag bekend maakte. Hij zei wel dat hij de beslissing al een jaar eerder had genomen. De huidige voorzitter zei dat hij nog voldoende tijd heeft en dat ook zijn fysieke toestand nog perfect toelaat om te functioneren. Toch lijkt zijn leeftijd de reden van zijn ontslag te zijn. Degelin is 78 jaar.  

Herman Degelin was tot zijn pensionering leraar in het Sint-Jan Berchmanscollege. Hij werkte mee aan de uitbouw van theater Uilenspiegel dat nauw verbonden was met het college. Daar stond hij ook 56 jaar op de planken. In 2010 werd hij voorzitter van de cultuurraad. 

Experten ondersteunen kerngroep

Het ontslag van de voorzitter valt samen met de verkiezing van een nieuwe raad van bestuur, een nieuw reglement maar ook met een nieuwe manier van werken. De cultuurraad zal voortaan gestuurd worden door een kerngroep van maximaal 15 leden. Die kunnen terugvallen op een ruime groep van experten en adviesverleners. 

Iedere burger die affiniteit heeft met het cultuurleven in Diest kan zich kandidaat stellen als lid van de kerngroep. Uiteraard veronderstelt dat een stevig engagement in het functioneren van de raad. Adviesverleners worden occasioneel betrokken omwille van hun specifieke expertise en knowhow. 

Verplicht lidmaatschap algemene vergadering op de schop

De algemene vergadering kan uiteindelijk alle beslissingen van de kerngroep aanvechten. Ook over het functioneren van die algemene vergadering wordt  grondig nagedacht. Momenteel moeten de verenigingen lid zijn van dat orgaan om in aanmerking te komen voor subsidies en voor de goedkopere tarieven voor het gebruik van de infrastructuur. Ze moeten ook aanwezig zijn tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het orgaan. Die verplichtingen werden maandagavond in vraag gesteld. Het is aan het nieuwe bestuur om die knoop door te hakken. 

One comment

  • Kathleen Van Attenhoven

    Graag stuurde ik een rechtstreeks mail naar de heer Herman Degelin. Kan u me helpen ? Dank u. Kathleen 0486 11 32 25

Geef een reactie