Bringme, de brievenbus voor de digitale maatschappij

Bringme herdenkt de klassieke brievenbus en ontwikkelt een slimme box voor leveringen van pakjes en diensten. Door de collectieve benadering van de box reduceert Bringme het aantal thuisleveringen wat kosten bespaart en milieuwinst oplevert. Bringme zet de stap naar de residentiële markt met liftengigant Schindler als partner.

Bringme_ResidentialSmall_OBI0868_Black_v9

Een nieuwe jeans nodig, een tof verjaardagscadeautje kopen of een blitse smartphone aanschaffen…misschien stap je er nog voor naar de winkel maar de kans dat je die spulletjes online bestelt is dagelijkse realiteit.  Online shoppen is makkelijk. Je surft snel door je favoriete shoppingsites , een paar keer klikken en je bestelling is al onderweg. Is het toch niet wat je verwachtte of knelt die witte sneaker iets te hard aan je kleine teen? Geen probleem, retourneren is onderdeel van de filosofie van een onlineshop. Daar is een naadloze procedure voor.

De gevolgen van e-commerce staan haaks op het buikgevoel van de digitale generatie

E-commerce is allicht een van de belangrijkste trends van het digitale tijdperk maar de gevolgen ervan staan haaks op het buikgevoel van de digitale generatie. Koerierbedrijven slepen een nooit stoppende stroom pakjes aan en weer af en zorgen op die manier voor een pak extra vervuilende verplaatsingen. Joris Beckers becijferde in zijn doctorraatsstudie dat de maatschappelijke schade van e-commerce zo’n 45.000 euro per dag kost. De schade valt echter niet alleen in euro’s te meten: ook de luchtkwaliteit en de mobiliteit gaat erop achteruit door de tienduizenden leveringen die elke dag weer aan huis worden geleverd.

De pakjesbezorgers proberen ook om effectief te leveren. Sommige koerierbedrijven hanteren daar zelfs quota voor. Thuis of niet thuis, je pakje wordt desnoods bij de buren, in de fietsberging of achteloos in de inkomhal gedropt. Dat zorgt voor ontevreden klanten die hun levering niet meteen kunnen traceren, slordigheid en een gebrek aan privacy. Of je vindt een ticketje in je brievenbus waarmee je de bestelling kan ophalen in een postpunt. Tijdsverlies dus! Recent onderzoek dat Bringme liet uitvoeren door iVOX toonde zelfs aan dat één op de vijf Belgen flexibel omspringt met werkuren om een pakje in ontvangst te kunnen nemen. 7% vertrekt bewust later naar het werk of vertrekt al vroeger naar huis. 14% blijft er zelfs een hele of halve dag voor thuis.

De onaantasbare brievenbus

Dat kan beter, dachten ze bij de Leuvens startup Bringme. De ontwikkelaars van Bringme vertrokken van een vreemde vaststelling. De manier waarop we wonen evolueert snel. Energiebesparende technieken, domotica en nieuwe digitale hebbedingetjes zorgen ervoor dat het concept woning er totaal anders gaat uitzien. Maar één klassieker blijft. De brievenbus. Omdat die nu eenmaal verplicht is ondanks het feit dat we nog nauwelijks aan papieren post toekomen.

De klassieke brievenbus met gleuf is ook absoluut niet meer geschikt voor de noden van de digitale consument. Die moet pakjes en maaltijdboxen of de versgestreken droogkuis kunnen ontvangen. En ja, af en toe komt er ook nog wel een brief, een papieren krant of een magazine toe.  Bij Bringme gingen ze aan de slag om een slimme box te ontwikkelen waarbij al die formaten mogelijk zijn. Het team van de startup dacht ook in twee richtingen. Als je een oplossing voor inkomende stukken ontwikkelt, kan je dat net zo goed doen voor uitgaande stukken. De technologie zorgt ervoor dat alleen jij en de koerier die komt bezorgen of ophalen, de juiste machtiging krijgt.

Bedrijven, ziekenhuizen en universiteiten

Een van de cruciale vragen is waar je zo’n Bringmebox dan wel plaatst. Dat kan best op plaatsen waar groepen mensen frequent komen. Op die manier groepeer je de toelevering en de ophaling van de retours. Bedrijven of bedrijventerreinen zijn een evidente  locatie maar ook overheidsgebouwen, universiteiten en ziekenhuizen springen mee op de kar.

Lees verder na de afbeelding

BringmeCollective

Bringme kende in 2017 een flitsende start. KU Leuven, KBC, UZ Leuven, Acerta en de Provincie Vlaams-Brabant plaatsen een unit met slimme boxen. Na 12 maanden werden daardoor al 34.000 ritten vermeden dankzij het netwerk van Bringme. Door het succes sloten andere bedrijven zoals Imec, Commscope, Waterview, de Hoorn, Eandis, Materialise, ADD, Boerenbond en Groep-T  zich aan. Liefst 13.521 Leuvenaars kregen hun leveringen in de box. In 2018 willen ze bij Bringme verder doorgroeien naar 150.000 uitgespaarde ritten. Dat is een niet te onderschatten vermindering van de CO2-uitstoot, luchtvervuiling en een verdere stroomlijning voor de zachte mobiliteit in de Leuvense binnenstad.

Om het systeem efficiënt te organiseren wordt Bringme ondersteund door een app. Consumenten kunnen exact traceren wat de status is van hun bestelling.

Een sterke partner voor een doorbraak naar de residentiële markt

Kleinere steden zoals Mechelen, Leuven maar bijvoorbeeld ook Diest zijn opnieuw populair en breiden sterk uit. De nieuwe wooninbreidingswijken worden vaak vanuit een collectieve gedachte ontwikkeld. De promotoren bekijken welke diensten collectief kunnen aangeboden worden voor de bewoners. Die nieuwe woonblokken, appartementsgebouwen of trendy aaneengeschrankte woningen zijn uiteraard ook evidente locaties voor een Bringmebox. Voor de ontwikkeling van dat residentiële concept krijgt het Leuvense bedrijf een stevige partner. Liftengigant Schindler ontwikkelt samen met Bringme een slimme digitale conciërge die de bestaande mogelijkheden van de box nog sterk ophoogt. De conciërge zal voor iedere leverancier en bezoeker afzonderlijk kunnen bepalen wanneer ze het gebouw mogen betreden en welke delen van het gebouw dan toegankelijk zijn. Zo moet iemand die een pakketje komt leveren enkel in het sas zijn, terwijl bijvoorbeeld de loodgieter enkel toegang krijgt tot de ondergrondse berging en de verdieping van het gebouw waar hij de herstelling moet uitvoeren. De poetsvrouw vindt de sleutels van de voordeur bij de conciërge en levert die ook daar weer in nadat ze haar werk heeft opgeknapt.

One Key Acces in Twist

De eerste plek waar de nieuwe gecombineerde technologie uitgerold wordt is de Twist, een residentiële toren in de vooruitstrevende Leuvense stadswijk Tweewaters. Bewoners openen er de toegangsdeur, hun brievenbus, pakketvakken én hun voordeur met één digitale sleutel (‘one key access’). Ook de lift gaat vanzelf naar de juiste verdieping. De tijd van sukkelen met pakketjes en sleutelbossen is met andere woorden voorgoed voorbij.

Het team van Bringme dacht ook creatief na over bijkomende mogelijkheden voor de residentiële markt. Ophaling van gebruikte batterijen en kapotte of versleten lampen bijvoorbeeld. Het is ecologisch waardevol en spaart tijd en kosten voor de consument.

Internationale uitbreiding

De samenwerking met Schindler opent voor Bringme de toegang naar de residentiële woonmarkt. In België gaat de ontwikkeling snoeihard en ondertussen lonken ze bij de startup ook naar mogelijkheden in Nederland, Luxemburg en Groot-Brittanië.