Topondernemer Fernand Huts koopt 16de eeuwse glasramen uit Diest

De originele 16de eeuwse glasramen die in 1846 uit de Sint-Sulpitiuskerk verdwenen, zijn deze week door veilinghuis Lempertz in Keulen geveild voor respectievelijk 210.800 euro en 111.600 euro. Dat is iets meer dan de schatting die op voorhand door het veilinghuis was opgegeven. Het goede nieuws is dat de koper The Phoebus Foundation is. Dat is een stichting in het belastingparadijs Jersey, maar ze is eigendom van Fernand Huts, de topman van Katoennatie en Indaver.
Stichtingen op Jersey betalen geen belastingen en ook dividenden, intresten en royalties zijn belastingvrij. Fernand Huts is niet vies van het vermijden van belastingen. Zelf woont hij om fiscale redenen in Kent (UK).
Huts wikkelt overigens enkel het financiële luik van zijn imposante kunstcollectie af in Jersey. Fysiek is het grootste deel van zijn kunstwerken in Antwerpen te bezichten. Daarvoor gebruikt Huts de vzw headqARTers.
Op de glasramen staan de Heilige Sulpitius en de Heilige Dionysius afgebeeld. Een paar weken geleden meldde kunstexpert Michel Quetin dat de ramen zouden geveild worden. De drie kunstwerken werden om een onbekende reden in 1846 door de Mechelse restaurateur Jean-François Pluys vervangen door replica’s. De geveilde originelen werden eerst in het Historisch Museum in Basel ondergebracht maar in 1901 kwamen ze in handen van een privéverzamelaar. De huidige beheerder van die collectie bood ze aan bij het veilinghuis Lempertz.
De ramen zijn decennialang verborgen gebleven voor het publiek maar de kans is groot dat ze nu gewoon in het hoofdkantoor van Katoennatie opduiken. Daar is headquARTers namelijk gevestigd. Deken Felix Van Meerbergen is van plan om Fernand Huts te contacteren om te kijken of de ramen eventueel terug kunnen komen naar de Sint-Sulpitiuskerk.

Geef een reactie