Bpost vermindert aantal postbussen radicaal

Bpost wil het aantal rode postbussen in Scherpenheuvel-Zichem verminderen van 24 naar 14 stuks. Dat zal nog deze maand gebeuren. Burgemeester Manu Claes (CD&V) is not amused en gaat de maatregel – ironisch genoeg – per brief aanklagen. Hij postte zijn bezwaar ook op Facebook en nogal wat mensen gaan mee in zijn verontwaardiging. Niet iedereen is mee met de digitale versnelling en minder mobiele mensen kunnen nadeel hebben van de maatregel, zijn de belangrijkste argumenten. Maar onder meer Marcel Deflem merkt terecht op dat een aantal documenten nog een poststempel nodig hebben als validering.

Bpost kan ook niet zomaar postbussen weg halen. In landelijke gebieden moet 90% van de inwoners een bus kunnen bereiken binnen 1,5 kilometer. In stedelijk gebied is dat 500 meter. Allicht zullen er dus meer bussen verdwijnen in de woonkernen.

E-mail en sociale media verdringen fysieke post

CEO van Bpost Koen van Gerven kondigde in de zomer van 2018 al aan dat hij de 13.000 rode brievenbussen van zijn bedrijf sterk wilde verminderen. Al die bussen worden minstens eenmaal per dag gelicht en hun aantal is al tien jaar hetzelfde gebleven. Ondertussen hebben e-mail en de sociale media ongeveer 90% van alle fysieke postzendingen vervangen. Er zijn brievenbussen waar amper een paar brieven per dag in zitten. Soms zit er zelfs helemaal geen post in.

Getrapt tarief

Bpost experimenteert ook met een onderscheid tussen priorzendingen die na 1 dag worden geleverd en gewone zendingen die maximaal drie dagen later afgeleverd worden. De tarificatie voor die zendingen zal anders worden.

Geef een reactie