Stadsbestuur en brandweerzone regelen gebruik kazerne

Het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem en de hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost sluiten een gebruiksovereenkomst af voor de brandweerkazerne in de Prattenborgstraat. In de kazerne is de brandweerpost Scherpenheuvel gevestigd. De kazerne werd in 1999 gebouwd door het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem. Het gebouw staat op grond van het stadsbestuur. 

Eind 2014 besliste de gemeenteraad om  de kazerne ter beschikking te stellen van de brandweerzone. De zonewerking ging begin 2015 van start en integreerde zeven brandweerkorpsen. Naast Scherpenheuvel-Zichem maken ook de korpsen van Diest, Aarschot, Tienen, Landen, Leuven en Overijse er deel van uit. Door de oprichting van de zone moest een overdracht van het materiaal maar ook van de gebouwen worden geregeld. Pas nu is dat gebruik voor de kazerne van Scherpenheuvel formeel geregeld. 

Brandweerzone neemt leningslast over

Het stadsbestuur stelt de kazerne gratis ter beschikking van de hulpverleningszone tot eind 2024.  Na die periode krijgt de zone voorrang om een nieuw contract af te sluiten met het stadsbestuur. Maar gratis is relatief. Parallel aan het afsluiten van de gebruiksovereenkomst worden de openstaande schulden ( aflossingen kapitaal en interesten) voor de bouw van de brandweerkazerne door de hulpverleningszone overgenomen en dit met terugwerkende kracht tot 1 januari 2015. Het gaat om een bedrag van 322.282, 52 euro.

De kosten voor het verbruik van gas, water en elektriciteit en de kosten van telefoon, internet, alarminstallaties en verzekeringen vallen ten laste van  de brandweerzone. Ook het onderhoud en alle herstellingen moeten door de zone gedragen worden. 

Aparte regeling voor brandweerzaaltje 

De brandweerzaal aan de Zuidervest is niet in de overeenkomst opgenomen. Het zaaltje wordt gemeenschappelijk gebruikt door de stad en de brandweerzone. Hierover wordt later nog een aparte regeling getroffen, die dan zal opgenomen worden als bijlage bij de huidige overeenkomst.

De stad stelt het zaaltje momenteel ter beschikking aan drie vaste gebruikers. Het gaat om verenigingen  die hier wekelijks vergaderen: Harmonie Onze Lieve Vrouw Scherpenheuvel, Femma Scherpenheuvel en AA Scherpenheuvel.

Occasionele gebruikers zijn  het Rode kruis ( bloed geven), Carnaval Centrum Scherpenheuvel (ter gelegenheid van de carnavalstoet van Scherpenheuvel), de Vriendenkring Brandweer Scherpenheuvel,  Triatlonclub Go Like Hell en Oudercomité  kleuterschool ‘t Karakolleke. Het zaaltje beschikt over een uitgeruste keuken en wordt regelmatig verhuurd aan private gebruikers. 

De vlakbij gelegen stedelijke kleuterschool ’t Karakolleke maakt ook regelmatig gebruik van het zaaltje voor de lessen bewegingsopvoeding en voor activiteiten zoals Kerstfeest, Paasfeest, bezoek van de Sint, grootouderfeest, schoolfeest.

De zaal is verder speciaal uitgerust om dienst te kunnen doen als crisiscentrum. De brandweerzone gebruikt de ruimte voor opleidingen en vergaderingen.

De gebruiksovereenkomst tussen Hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost en het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem wordt vanavond besproken op de gemeenteraad. Ook in Diest is een vergelijkbare overeenkomst afgesloten; Die staat volgende maandag ter bespreking op de gemeenteraad. 

Geef een reactie