Kaarskensprocessie keert terug naar haar traditionele waarden.

De basiliek staat terug centraal in de kaarskensprocessie. Harmonie Onze-Lieve-Vrouw zorgt voor het muzikale accent en 467 kaarsen symboliseren alle bedevaarten die dit jaar naar Scherpenheuvel trokken.

Terug naar de traditionele waarden

Op zondag 4 november vindt de 390ste kaarskensprocessie plaats in Scherpenheuvel. Pastoor Luc Van Hilst brengt een paar opmerkelijke wijzigingen aan en geeft de processie terug meer voeling met haar traditionele waarden. Zijn uitgangspunt is dankbaarheid vanwege de bedevaarders maar ook vanwege de inwoners van Scherpenheuvel.

Voorplein wordt vertrekplaats

Om 15 uur opent de kaarskensprocessie met een lof in de basiliek. Daarna vertrekken de deelnemers op het voorplein van de basiliek. De bedevaarders kunnen daar in veel comfortabeler omstandigheden de processie mee beleven. Tot vorig jaar startte de optocht langs een van de zijwegen in de besloten hof. De toeschouwers stonden daar tussen de bomen van het park gedrumd of moesten zich vervolgens voor en tussen de kraampjes wurmen. Door de ingreep van pastoor Van Hilst kan de beleving van de processie in een meer serene sfeer gebeuren.

Harmonie zorgt voor muzikaal accent

De samenstelling van de kaarskensprocessie is ook herdacht. De verenigingen openen zoals gebruikelijk de optocht. De oubollige muziekinstallatie verdwijnt en harmonie Onze-Lieve-Vrouw zorgt voor de muzikale ondersteuning.

De 467 bedevaarten die naar Scherpenheuvel trokken worden symbolisch vertegenwoordigd door een kaars. De nieuwe hulpbisschop voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen, monseigneur Koen Vanhoutte, stapt mee op aan de zijde van pastoor Van Hilst, die het mariabeeld draagt. Koen Vanhoutte gaat ook om 10 uur al voor in een misviering in de basiliek. Na de viering kunnen de gelovigen hem ontmoeten tijdens de receptie in het onthaalcentrum De Pelgrim.

Mariahal geen eindpunt meer

De basiliek wordt opnieuw het centrum van de processie. Na de start op het voorplein trekken de bedevaarders in een cirkel via het Isabellaplein en het Albertusplein rond de kerk. Het slot is dus niet meer in de Mariahal. De processie eindigt met een gebed op het voorplein van de basiliek. Er is geen eucharistieviering om 16 uur.

One comment

Geef een reactie