Werken stationsomgeving starten in 2019. Pendelparking niet ondergronds.

In 2008 leverde het studiebureau BUUR een masterplan af waarin de stationsomgeving in Diest volledig herdacht wordt. Een nieuw station voor De Lijn, een grotere en op dat moment nog ondergrondse pendelparking en een stevige herinrichting van de faciliteiten voor de reizigers. In een adem zouden ook de Langeberg en de Turnhoutsebaan aangepakt worden.
Er wordt ondertussen al meer dan een decennium over gedebatteerd, gemeten, onderhandeld en gebudgetteerd maar de kogel lijkt nu eindelijk door de kerk. “In de loop van 2019 start de bouw van een nieuw busstation voor De Lijn”, bevestigt schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Stals (DDS). “Het ontwerp is klaar en De Lijn heeft de budgetten voorzien.”
Nieuwe fietsenstalling, aangepaste perrons en een voetgangersbrug
In 2020 investeert Infrabel in een nieuwe fietsenstalling. Er komt ook een voetgangersbrug die vanop de perrons bereikbaar is. Daardoor is het niet langer nodig dat alle reizigers zich door de smalle tunnel wurmen bij de aankomst van de treinen. Reizigers zijn met deze brug ook sneller op de pendelparking en op de nieuwe en aangepaste perrons. De budgetten voor deze investering zijn vastgelegd.
Pendelparking dan toch niet ondergronds
De nieuwe pendelparking zou oorspronkelijk ondergronds gebouwd worden. “Na de recente mobiliteitsstudie worden die plannen zeer waarschijnlijk bijgestuurd”, zegt schepen Stals. “Er is een compromisvoorstel om een bovengronds parkeerhuis met minimaal 1000 parkeerplaatsen te bouwen op de zogenaamde strip, dat is de site naast de sporen richting Citadellaan. Het voorstel wordt nog besproken door de raden van Bestuur van De Lijn, Infrabel, de NMBS en het provinciebestuur. Als zij het compromis valideren, kunnen de concrete uitvoeringsplannen voor de bouw opgemaakt worden. De NMBS heeft alleszins bevestigd dat de budgetten voor de bouw van de nieuwe pendelparking voorzien zijn maar de bouw start pas ten vroegste in 2020.”
Knip op de Turnhoutsebaan
Samen met deze parking zal de heraanleg van de Turnhoutsebaan uitgewerkt worden. Schepen Stals bevestigt dat er op die belangrijke toegangsweg een knip komt zodat niet al het verkeer via de Antwerpsepoort over het Stationsplein moet. Waar die knip dan wel komt, is tot op heden niet vastgelegd.
Langeberg wordt ingrijpend aangepakt
Op de Langenberg worden de twee scherpe bochten verlegd zodat ze veel minder gevaarlijke situaties opleveren. Er komen vrijliggende fietspaden aan beide kanten van de weg. Aan de kruising met de Citadellaan komt een nieuwe bushalte en aan de splitsing met de Turnhoutsebaan komen nieuwe bushaltes. Aquafin legt op het ganse traject gescheiden rioleringen aan.
Op de Turnhoutsebaan vanaf de overgang met de Langenberg tot aan de grens met Okselaar worden de betonplaten fijngefreesd om geluidshinder te beperken. De verzakte afvoerputten en boordstenen worden aangepast en vernieuwd. Tijdens de vorige gemeenteraad in Diest vroeg raadslid Mario Versavel om een snelheidsbeperking in te voeren op de Turnhoutsebaan. Schepen Stals en burgemeester Laurys bevestigden dat ze daar ook voorstander van zijn. Aangezien het om een gewestweg gaat kan het stadsbestuur enkel de vraag nadrukkelijk stellen bij de bevoegde overheid.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) bevestigt ondertussen dat de werken aan de Langenberg en de Turnhoutsebaan in de gunningsfase zitten. Op basis daarvan wordt een aannemer aangesteld die de herinrichtingswerken vanaf het najaar 2019 uitvoert.
Pingback: Na tien jaar inertie kiest men voor de bouw van een nu al te kleine parkeergarage aan het station | Hola Hageland