Impact van het afschakelplan in de regio

De nationale media pakken vandaag groot uit met doemscenario’s over het afschakelplan voor de elektriciteitsbedeling. In november zal slechts één op zeven kerncentrales actief draaien en dat kan leiden tot een effectief stroomtekort.

Een aantal kranten laten uitschijnen dat sommige gemeenten in onze regio als eerste worden afgeschakeld als de situatie zich effectief voordoet.  Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot, Holsbeek, Tielt-Winge en Herselt zitten inderdaad in de groep die als eerste getroffen wordt door het afschakelplan. Dat betekent echter niet dat de volledige elektriciteitsvoorziening in die gemeenten plat valt. Het gaat in de meeste gevallen slechts om een beperkt aantal distributiecabines. Enkel in Aarschot zou de afschakeling vanaf dag 1 zware impact hebben.

De elektriciteit wordt nooit twee dagen na mekaar afgeschakeld in dezelfde gemeente. Er is een rotatiesysteem met een opdeling in acht groepen.

Opdeling in 8 groepen

Elia, de beheerder van het Belgische transmissienet voor elektriciteit, heeft een globaal afschakelplan uitgewerkt dat automatisch kan worden geactiveerd in geval van incident op het hoogspanningsnetwerk of manueel in geval van schaarste.

Bij een afschakeling worden een aantal hoogspanningsposten afgekoppeld. Voor die operatie zijn de gemeenten opgedeeld in 8 groepen van ongeveer 500 tot 750 MegaWatt.

De 8 groepen zijn regionaal sterk gespreid. Het zijn dus geen aaneengesloten clusters. Stadscentra met meer dan 50.000 inwoners en provinciehoofdplaatsen worden zo weinig mogelijk betrokken in de afschakeling.

In principe wordt slechts een van de acht groepen tegelijkertijd afgeschakeld. Als het tekort te groot wordt, kunnen er meerdere groepen worden betrokken. De stroomonderbrekingen zouden ongeveer 3 uur duren, a priori tussen 17 en 20 uur tijdens de piekperiode in de winter. Indien de concrete situatie het eist, kunnen de onderbrekingen ook op andere momenten plaatsvinden en langer duren. Een diepvriezer verliest ongeveer 1 graad per uur. De kans dat er impact is op de kwaliteit van het voedsel is beperkt maar Elia raadt toch aan om zaken waaraan je tijfelt, weg te gooien.

Rotatiesysteem

De afschakelingsprocedure bij stroomtekort is opgesteld op basis van een rotatiesysteem tussen de 8 groepen. Groep 8 komt eerst aan de beurt en daarna gaat het in dalende volgorde tot groep 2. Als er tijdens eenzelfde dag meerdere keren afgeschakeld moet worden, vindt er geen rotatie plaats tussen de verschillende afschakelingen.

Een paar details over de opdeling

In groep 8 zitten onder meer Aarschot, Begijnendijk, Holsbeek, Scherpenheuvel-Zichem en een paar cabines in Tielt-Winge.

  • Aarschot gaat bij de eerste afschakeling bijna volledig van het net. Er worden 303 van in totaal 306 cabines afgeschakeld.
  • Voor Scherpenheuvel-Zichem worden 17 op 168 hoogspanningscabines afgeschakeld in groep 8. In Zichem zijn er dat 2, in Messelbroek zijn er 7 en in Scherpenheuvel 8.  Zichem valt deels ook in groep 6 met de afschakeling van 1 cabine.
  • Bekkevoort staat in groep 4 maar er worden wel 66 van de 74 hoogspanningscabines afgesloten. Enkel in Assent blijven er 8 actief.
  • Ook Diest staat in groep 4 maar daar heeft het afschakelplan nauwelijks impact. Er wordt slechts 1 van de 276 hoogspanningscabines afgeschakeld. Die staat in Webbekom.
  • In Kortenaken gaat de volledige stroom uit. Er staat 1 cabine van de 69 in groep 6. De andere 68 cabines staan in groep 4.
  • Tielt-Winge staat in groep 8 maar enkel met 9 cabines. De andere 81 cabines staan in groep 4.

Op de website van Eandis kan je heel eenvoudig checken in welke groep jouw straat is opgenomen.

afschakelplan_Vlaams-Brabant

 

Geef een reactie