Verslag gemeenteraadszitting Diest |24.09.2018

De laatste zitting van de gemeenteraad van Diest voor de verkiezingen is een feit. Het werd een vreemde raadszitting die burgemeester Jan Laurys (DDS) zelfs de opmerking ontlokte dat het leven niet altijd eenvoudig is. Jan Laurys werd aan het einde van de zitting ook opmerkelijk emotioneel toen hij waarnemend algemeen directeur Hilde De Wilde uitzwaaide. Zij vertrekt naar Genk om er effectief algemeen directeur te worden.
Het vertrek van Hilde De Wilde zou overigens voor een bizar verloop van de vergadering zorgen. We vatten het chronologisch samen.
Aanstelling van een algemeen directeur
Burgemeester Laurys begon de zitting met de toevoeging van drie hoogdringende agendapunten. Dat is ongebruikelijk maar het was duidelijk afgestemd met de oppositie want niemand had er opmerkingen over. De bijkomende agendapunten gingen over de aanwerving van een algemeen directeur.
De algemeen directeur van de stad Diest is langdurig afwezig. Hilde De Wilde is momenteel waarnemend algemeen directeur. Zij wordt echter effectief algemeen directeur in Genk. Het bestuur probeerde om een andere waarnemend algemeen directeur aan te werven maar het is redelijk logisch dat de beste kandidaten niet inhaken voor een job die momenteel tijdelijk is. Dat verplicht het bestuur om een beslissing te nemen over de positie van de langdurig afwezige algemeen directeur. Die beslissing mag enkel in geheime zitting genomen worden. Afhankelijk van die beslissing moest ook de openstelling van een vacature voor een nieuwe algemeen directeur worden gestemd. Dat moet dan weer in een openbare zitting gebeuren.
Kortom, het bestuur werkte de voorziene agenda af, ging daarna kort in geheime zitting om de positie tegenover de langdurig afwezige algemeen directeur te bepalen, en stemde daarna in publieke zitting in met de aanwerving van een nieuwe algemeen directeur.
Sarah Bergmans vervangt waarnemend directeur bij diens afwezigheid.
In de marge van deze discussie stelde het bestuur Sarah Bergmans aan als waarnemend waarnemend directeur (en dit is geen schrijffout) Na het vertrek van Hilde De Wilde en tot de aanstelling van een nieuwe algemeen directeur wordt Peter Verlinden waarnemend directeur. Als hij afwezig is moet er een vervanger zijn. Dat wordt Sara Bergmans. Kafka was manifest aanwezig bij de behandeling van het dossier van de algemeen directeur.
De andere agendapunten
Goedkeuring van de verdeling van de toelagen ontwikkelingssamenwerking 2018
Het bestuur verdeelt jaarlijks 63.000 euro over een aantal projecten voor ontwikkelingssamenwerking. Die verdeling gebeurt op advies van de Diestse Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (DROS). DROS hanteert een vaste verdeelsleutel: 10% gaat naar 11.11.11, 10% gaat naar een noodfonds om tussen te komen bij hoogdringende problemen, 20% gaat naar lokale ontwikkelingsinitiatieven en 60% gaat naar internationale projecten waar Diestenaars bij betrokken zijn.
Raadslid Andy Bonnyns (Vlaams Belang) vindt dat de 63.000 euro beter zouden gebruikt worden om de armoede in eigen stad aan te pakken. Hij stemde tegen.
Raadslid Renaat Rijnders (N-VA) haalde zwaar uit naar 11.11.11. “De organisatie speelt politieke spelletjes”, zei hij. Rijnders illustreerde zijn argument met een advertentie van 11.11.11 in De Standaard. Ze maken daar de koppeling tussen de 140.000 vacatures voor knelpuntberoepen in België en de bootvluchtelingen die de vacatures zouden kunnen opvullen. N-VA keurde stemde uiteindelijk in met het agendapunt.
Goedkeuring stopzetting huidige concessie en goedkeuring concessievoorwaarden van de cafetaria van het stedelijk zwembad/sportzaal De Warande
De uitbater van de cafetaria in het zwembad heeft de concessie opgezegd. Raadslid Mario Versavel (Open Diest) vroeg verduidelijking over de huurprijs.
Schepen van Sport Murat Celik (sp.a) legde uit dat het bestuur voor de vorige concessie een minimumdrempel hanteerde van 2500 euro. De huidige uitbater deed een bod van 3000 euro. Door de index liep dat op tot momenteel 3385 euro.
Celik zei te beseffen dat die huurprijs te hoog is. Daarom is de nieuwe minimumdrempel vastgelegd op 2000 euro.
Advies betreffende de plaatsing en het gebruik van bewakingscamera’s Warandestadion
Burgemeester Jan Laurys kondigt aan dat er acht bewakingscamera’s komen rond het Warandestadion.
Volgens raadslid Christophe De Graef (Open Diest) heeft het bestuur altijd ontkend dat er problemen waren. Hij verweet de meerderheid dat ze nooit zijn ingegaan op de suggesties van Open-VLD om camera’s te installeren. Net voor de verkiezingen gebeurt dat dan toch.
Ook raadslid Boone (N-VA) sneerde dat zijn partij al jarenlang suggereert om camera’s te installeren. Boone was wel blij met de plaatsing van het systeem.
Murat Celik verduidelijkt dat de beslissing om het bewakingssysteem te installeren al een jaar geleden werd genomen. De aankoopprijs is op dat moment in het budget opgenomen.
Raadslid Renaat Rijnders (N-VA) vroeg zich af waarom er enkel camera’s komen aan de buitenkant van het stadion. Volgens hem zijn er ook groepjes jongeren die in het stadion verzamelen.
Jan Laurys gaf nog mee dat er vooral in 2017 een vijftal inbraakpogingen zijn geweest. In 2018 waren er enkel een paar meldingen van hangjongeren.
Aanvaarding schenking 19de-eeuws harmonium aan de stad Diest
De schenking werd goedgekeurd. Na restauratie gaat het harmonium naar de Hagelandse Academie.
Goedkeuring schenking Jan Camps
Ook deze schenking werd goedgekeurd.
Goedkeuring rooilijnplan in het kader van de omgevingsaanvraag tot het verkavelen van gronden “Diest Demer 2” ter hoogte van de Turnhoutsebaan in Diest
Raadslid Geert Nijs (N-VA) verbaasde zich over het feit dat er aanvankelijk 19 woningen werden voorzien. Het zijn er momenteel 129. Nijs vroeg zich ook af waarom er zo weinig informatie wordt gegeven aan de huidige bewoners in de buurt van het project. Volgens Nijs was er initieel sparke van laagbouw terwijl het nu stapelbouwwoningen zijn.
Raadslid Rijnders merkte op dat het project de parkeergelegenheid in de buurt van het station opnieuw extra zal belasten. De verkeerdruk in de stationsbuurt is nu al erg hoog.
Schepen van Ruimtelijke Ordening Bart Stals (DDS) weerlegde dat er slechts 19 woningen gepland waren. Oorspronkelijk zouden er 121 woonunits komen en het zijn er uiteindelijk 129.
Stals verduidelijkte verder dat bezwaren behandeld worden in het schepencollege. Hij laat uitschijnen dat een aantal bezwaren terecht zijn en zeker worden meegenomen in de uiteindelijke realisatie.
Stals beklemtoonde dat iedereen voordeel haalt uit de aanpassing van een klassieke verkaveling naar de oplossing met stapelbouw. De nieuwe wijk zal veel groener worden aangelegd en de huidige bewoners krijgen een extra toegang aan de achterkant van hun perceel. De afstand tussen de nieuwbouw en de bestaande woningen zal ook veel groter zijn.
De nieuwe woonunits hebben ondergrondse parkeerplaatsen en zullen dus geen extra belasting veroorzaken. De toegangsweg die tussen de Demer en de woonunits ligt, wordt uitgevoerd als een zachte verbinding. Er komt dus geen klassieke straat.
Vernieuwen dakbedekking ontmoetingscentrum Scafnis – Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze
Het punt werd goedgekeurd
Reconversie en ruimtelijk-economische ontwikkeling van de stationsomgeving – goedkeuring ontwerpakte verwerving gronden NMBS voor realisatie residentieel woonwagenpark
Het punt werd goedgekeurd
Restauratie van de gevels en daken van het stadhuis te Diest – Goedkeuring lastvoorwaarden en gunningswijze
Raadslid Renaat Rijnders vroeg een verduidelijking omdat er eerder al dringende onderhoudswerken werden goedgekeurd.
Schepen van Onroerend Erfgoed Geert Cluckers (DDS) bevestigde dat er twee dossiers lopen. De dringende onderhoudswerken worden zeer binnenkort opgestart. Deze bespreking gaat over de feitelijke restauratie van het stadhuis. Het studiebureau schat de kostprijs van de werken in op 1.800.000 euro. Na de goedkeuring door de gemeenteraad wordt het dossier in aanbesteding gegeven.
Goedkeuring voorlopige vaststelling nieuwe straatnaam te Diest
Bpost wil geen post meer bedelen aan het station en de ernaast gelegen handelszaak. Beide vestigingen hebben namelijk geen postbus aan de Turnhoutsebaan. De gemeenteraad neemt de beslissing om het Stationsplein officieel ook Stationsplein te noemen. Het station en de handelszaak kunnen daardoor een huisnummer krijgen op dat plein waardoor dat Bpost weer post kan bezorgen.
Agendapunten die zonder veel discussie werden goedgekeurd:
- Definitieve goedkeuring van het voorstel aan de deputatie tot wijziging van buurtweg nr. 63 van de voormalige gemeente Kaggevinne en het daarbij horende wijzigingsplan en rooilijnplan 12
- Definitieve goedkeuring van het voorstel aan de deputatie tot wijziging van buurtweg nr. 10 van de voormalige gemeente Deurne en het daarbij horende wijzigingsplan en rooilijnplan
- Kennisname van de jaarrekening over het boekjaar 2017 van het OCMW van Diest
- Goedkeuring van het overnamebod aandelen Demer en Dijle NV
- Goedkeuring wijziging van het functieprofiel voor de functie van algemeen directeur
- Kennisname verslagen adviesraden april – mei – juni – augustus 2018
- Goedkeuring beheersovereenkomst samenwerking stad en OCMW
- Goedkeuring van het pv van de gemeenteraad van 18.06.2018
Interpellaties
Voortgang aanleg wegen Begijnhof
Raadslid Renaat Rijnders wilde weten wat de onderhandelingen met de firma SIGNA hebben opgeleverd. Wij schreven eerder een artikel over deze zaak.
Schepen Stals zei tevreden te zijn over het werk dat Signa heeft geleverd. Er zijn een aantal technische opmerkingen gemaakt en die worden verwerkt voor een vergadering die op 25.10 plaats vindt. Daar zullen ook de nutsmaatschappijen aan tafel zitten.
Stals verduidelijkte nog dat de comfortzone waar minder mobiele mensen gebruik van kunnen maken allicht naast de huizen zal komen. Er is een voorstel om die strook voldoende breed te maken omdat er allicht een aantal hindernissen (fietsen, bloembakken,…) tegen de gevels kunnen staan.
Bezetting Kliekske en de Kliek
Raadslid Danielle Gheyskens (Open Diest) vroeg de cijfers van de bezetting van de buitenschoolse opvang op. Ze wilde ook de situatie van de wachtlijsten voor kinderopvang kennen.
Geert Cluckers verduidelijkte alle cijfers omstandig. Cluckers merkte op dat de stad meer dan 3 miljoen euro heeft geïnvesteerd in het ophogen van de opvangcapaciteit. Dat resulteert in 100 extra opvangplaatsen. Geert Cluckers vindt die kost erg hoog en ging op zoek naar alternatieven.Een van die alternatieven is het zogenaamde scholenproject. Kinderen die maximaal twee uur opvang nodig hebben na de schooltijd, kunnen op school blijven. De scholen zorgen zelf voor opvang en krijgen een vergoeding van 2000 euro. In Diest zijn 9 op 10 scholen in het project gestapt. Enkel Deurne doet niet mee omdat er geen nood aan is.
Geert Cluckers gaf ook een overzicht van de wachtlijsten voor kinderopvang. De schepen beklemtoonde dat die cijfers niet altijd de reële toestand aangeven. Een aantal kinderen staan op meerdere plaatsen op de lijst. Veel kinderen worden vanaf hun geboorte aangemeld en zijn dus nog te jong voor de kinderopvang.
Een kort overzicht:
Deelgemeente | Wachtlijst | Niet in aanmerking |
Diest | 335 | 141 |
Molenstede | 87 | 14 |
Schaffen | 54 | 34 |
Vleugt | 12 | 8 |
Deurne | 27 | 20 |
Toestand kerkhoven
Raadslid Pascale Vanaudenhove (Open Diest) klaagt opnieuw de toestand op de kerkhoven aan. Na haar eerdere interpellatie op 19.06.2017 was er een verbetering maar ondertussen is de situatie opnieuw sterk verslechterd.
Schepen Gaby Feyaerts legde uit dat het verbod om pesticides te gebruiken de oorzaak is van het probleem. De schepen laat de kiezelpaden vervangen door grindgazon. De graven worden korter bij mekaar gelegd na een ontgraving en er komen bodembedekkers die het onkruid moeten verdringen.
De begraafplaatsen zullen opgeruimd worden tegen einde oktober. De begraafplaats van Diest wordt in 2019 volledig omgevormd.
In Schaffen gebeurt het onderhoud ondertussen deels met vrijwilligers.
Pascale Vanaudenhove wou nog weten of het bestuur op 1 november personeel inzet om minder mobiele mensen te helpen met de bloemstukken. Dat is niet het geval. De liberale fractie zal zelf aanwezig zijn om dat wel te doen.
WIFI in stadhuis
Raadslid Vanaudenhove verbaasde er zich over dat de WIFI-code voor gasten niet mag gebruikt worden in de wachtzaal van het stadhuis.
Schepen Stals legde uit dat de GDPR-privacywetgeving verbiedt om toevallige bezoekers op het netwerk van de stad te laten surfen. De guest-account is bedoeld voor mensen van externe bedrijven die in het stadhuis werken. Stals adviseert om de Free-WIFI van de Kaai te gebruiken.
Geluidsoverlast Turnhoutsebaan
Raadslid Versavel pleit voor een aanpassing van de maximumsnelheid van 70 kilometer naar 50 kilometer op de Turnhoutsebaan.
Versavel vindt het ook logischer om de geplande werken door te trekken tot aan de Klappeistraat. Hij vraagt verder maatregelen tegen geluidsoverlast voor de bewoners.
Schepen Bart Stals legt uit dat het gedeelte van de Turnhoutsebaan vanaf het einde van de werken tot de grens met Okselaar een structureel onderhoud krijgt. De toplaag wordt afgeschraapt en de slechte vakken worden vervangen.
Stals is ook voorstander van een beperking van de maximumsnelheid. Het gaat echter over een gewestweg en de stad kan enkel druk zetten. Ook de geluidsoverlast is aangekaart. De ombudsman van het Vlaams Gewest heeft dat opgenomen.
Diest Bloeit
Raadslid Rik Brans (Open Diest) wil weten hoever het met het startersproject Diest Bloeit staat. Met dat project wilde schepen Erwin Jennes (DDS) de leegstand opvangen en een aantal pop-ups aantrekken.
Jennes legde uit dat er slechts 2 pop-ups werden aangetrokken. Bij het einde van hun contract zijn die allebei vertrokken. Het was blijkbaar nooit de bedoeling om in Diest te blijven.
Naast een pop-up was er ook startup maar ook die is ondertussen, omwille van persoonlijke redenen, gesloten.
Het begeleidingstraject dat met een Brussels bedrijf was uitgedokterd, voldeed niet en werd stop gezet.
Raadslid Vanaudenhove voegde er nog aan toe dat de hanadelshuren in Diest veel te hoog zijn.