Herdenking zeven Amerikaanse oorlogshelden in Schaffen

Op 13 september 1944 stortte een B-1 G Silver Wings bommenwerper van het Amerikaanse leger neer op het domein De Schans in Schaffen. Het vliegtuig werd geraakt door vijandelijk Duits vuur en probeerde om een noodlanding uit te voeren op het vliegveld van Schaffen. De bommenwerper had echter geen remflappen meer en kwam tegen een te hoge snelheid aan de grond. Het toestel schoof door en kwam in het bos op De Schans terecht. Door de klap vloog het in brand. Twee bemanningsleden overleefden de klap: radio-operator Theodore Franklin en koepelschutter William Sanderson. Zeven anderen stierven bij de crash: piloot Jack Peck, navigator Edwin Yaksh,  buikschutter Robert  Pemberton,  staartschutter James Greene,  co-piloot Gilbert Mc. Mahon, bommenrichter Robert Reynolds en zijschutter Richard Martin.

Burggravin Elizabeth Vanaudenhove laat monument herstellen

Op 13 september 1996 werd een herdenkingsmonument ingehuldigd door erekolonel Becquaert en voormalig RAF piloot Jean Ooms. Die herdenkingssteen stond al een tijdje te verkommeren. Mevrouw Elizabeth Eatough, weduwe van Minister van Staat Omer Vanaudenhove, liet het in 2017 helemaal herstellen en op 13 mei werd het monument met de vernieuwde natuurstenen gedenkplaat ingehuldigd.

Op zondag 23 september vond aan het monument een herdenking plaats in beperkte kring. De zeven Amerikaanse jongens, allen tussen 21 en 30 jaar oud, die hun leven gaven om mee een einde te maken aan de waanzin van de tweede wereldoorlog, mag nooit vergeten worden.

Foto’s Luc Swinnen

Geef een reactie