Stad Diest stimuleert gebruik kraantjeswater (met veel foto’s)

De stad Diest schenkt bij de start van het nieuwe schooljaar een herbruikbare drinkfles aan elke leerling van het eerste leerjaar. Daarmee wil de stad het drinken van kraantjeswater promoten. Herman Verbruggen, peter van het project, deelt de drinkflessen mee uit aan de leerlingen van Basisschool De Kleine Prins.

Lees verder na de afbeeldingen. Onderaan staan nog een lange reeks foto’s en een filmpje

Zowel scholen als steden en gemeenten kunnen een charter van drinKraantjeswater – een project van De Watergroep en de afvalintercommunales Limburg.net en IDM – ondertekenen. Daarmee engageren ze zich om kraantjeswater te schenken op school en in gemeentelijke gebouwen, verpakkingsafval te voorkomen door het gebruik van een hervulbare drinkfles of beker te stimuleren en de voordelen van het drinken van kraantjeswater zoveel mogelijk te promoten bij leerlingen en inwoners.

Zo’n 300 scholen en bijna 100 steden en gemeenten verspreid over heel Vlaanderen ondertekenden ondertussen het kraantjeswatercharter.

Stad Diest gangmaker voor actie drinKraantjeswater

Diest was in 2010 één van de eersten om het charter van drinKraantjeswater te ondertekenen en zo resoluut te kiezen voor water van de kraan.

Geert Cluckers, schepen van leefmilieu van de stad Diest

“We plaatsten kraantjeswatertappunten in het stadhuis en het stadsmagazijn en sinds 2015 geven we drinkflessen aan alle leerlingen van het eerste leerjaar. Voor het college van burgemeester en schepenen was het een evidente keuze om begin dit jaar het vernieuwde gemeentecharter opnieuw te ondertekenen. Wij drinken duurzaam en kiezen voor water van de kraan. Binnenkort komt er nog een extra tappunt in het OCMW en we bestelden alvast voldoende drinkflessen voor de leerlingen van het eerste leerjaar voor de komende 3 schooljaren. Het vernieuwde charter van drinKraantjeswater is een extra stimulans om ons milieuvriendelijk eet- en drankbeleid nog verder uit te bouwen.”

Jong geleerd…

Met de actie van de gratis drinkflessen wil de stad Diest alle leerlingen motiveren om kraantjeswater mee naar school te nemen. Dat is gezond en in één klap wordt het afval van petflessen en andere drankverpakkingen verminderd”, aldus Geert Cluckers. “Ook scholen kunnen een charter ondertekenen”, zegt Lisse Elsen, projectcoördinator van drinKraantjeswater. “Kraantjeswaterscholen krijgen gratis middelen voor de educatie en sensibilisering van hun leerlingen, zoals affiches of een interactieve workshop over kraantjeswater in samenwerking met vzw GoodPlanet. Daarnaast kunnen ze voordelig drinkflessen aankopen en krijgen ze ondersteuning en adviesverlening door De Watergroep met betrekking tot de kwaliteit van hun kraantjeswater en tappunten.”

Geen brikjes of koekjesverpakkingen in De Kleine Prins

In basisschool De Kleine Prins zijn geen brikjes of koekjesverpakkingen meer welkom. Kinderen drinken water uit een drinkfles en brengen koekjesdozen mee. De school sensibiliseert de leerlingen niet alleen tijdens de lessen maar ze gaan ook samen vuil oprapen in het park Cerkel.

“Door onze leerlingen spelenderwijs en vooral zélf te laten ontdekken waarom het zo belangrijk is om zo min mogelijk afval te creëren en het correct te sorteren, hopen we dat zij deze gewoonte thuis en later verderzetten”, zegt directeur Tom Hoeyberghs

Kraantjeswater is minstens even gezond als flessenwater. Het wordt dagelijks op meer dan 60 parameters getest en is daarmee het strengst gecontroleerde voedingsmiddel in België.

“Ik hoop dat mijn enthousiasme en mijn bekende kop jong en oud helpt te overtuigen van de kwaliteit en de voordelen van kraantjeswater, en dat men andere dranken bewust wat vaker aan de kant laat staan. Kraantjeswater is gezond, goedkoop en ecologisch. Het is waanzinnig om met flessenwater te zeulen. We beseffen niet wat voor luxe we in huis hebben.”

Herman Verbruggen | Peter van DrinKraantjeswater

 

Geef een reactie