Ernstige verkeershinder verwacht op E314. Zoek alternatieven

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voert vanaf vrijdag 24 augustus herstellingswerken uit op de E40 in Bertem en Heverlee. In de rijrichting van Brussel start de aannemer om 10 uur ‘s ochtends en zullen de werken duren tot en met maandag 3 september (‘s ochtends, voor de ochtendspits). In de rijrichting van Luik start de aannemer ook op 24 augustus maar pas om 20 uur en zullen de werken duren tot en met maandag 27 augustus (‘s ochtends, voor de ochtendspits). AWV voert de werken tijdens de zomervakantie omdat het dan nog iets rustiger is op de weg en om de hinder voor het woonwerkverkeer te beperken.

Toch verwacht het Vlaams Verkeerscentrum heel ernstige hinder, doordat de capaciteit van de snelweg drastisch verminderd wordt. Het raadt dan ook aan om alternatieven te zoeken.

Werken E40

Planning werken en hinder

Doordat de aannemer op de E40, in de rijrichting van Brussel, ter hoogte van de verbinding met de E314 werkt, moet ook de verbinding van de E314 met de E40 richting Brussel versmald worden van twee rijstroken naar een rijstrook. Daarbij komt dat de werfzone in de rijrichting van Brussel aanzienlijk langer is. De werken zullen daar dus ook langer duren (tot 3 september om 6 uur ‘s ochtends). De hinder richting Brussel zal dus langer (van 24 augustus t.e.m. 3 september) duren dan de hinder richting Luik en Lummen (van 24 augustus t.e.m. 27 augustus).

De planning voor de twee rijrichtingen nog eens op een rijtje 

  • in de rijrichting van Brussel (start werken 24.08 om 09.30 uur, tot 03.09 om 6 uur) zal het verkeer dat vanuit Luik komt via de E40, net voor het knooppunt met de E314 in Heverlee i.p.v. twee rijstroken maar over een rijstrook beschikken. Het verkeer dat via de E314 vanuit Lummen komt, zal ook een rijstrook minder (een i.p.v. twee) hebben op de verbinding van de E314 naar de E40 richting Brussel. Daardoor zullen er op de E314 en op de E40 lange wachtrijen staan. Ook tijdens het weekend verwacht het Vlaams Verkeerscentrum aanzienlijke hinder – vooral bij zonnig weer en het toegenomen vrijetijdsverkeer dat dat met zich meebrengt. Op maandag 3 september zal de weg uiterlijk om 6 uur ‘s ochtends (voor de start van de ochtendspits) over de hele breedte opnieuw opengesteld worden.
  • in de rijrichting van Luik (start werken 24.08 om 20 uur, tot 27.08 om 6 uur) zal het verkeer dat vanuit Brussel komt, net voor de afrit (nr. 22) van Bertem tijdens de werken over maar een rijstrook (i.p.v. – met de spitsstrook erbij geteld – vier rijstroken) beschikken. Daardoor zal er in de rijrichting Luik een weekend lang ook ernstige hinder zijn. Op maandag 27 september zal de weg ook uiterlijk om 6 uur ‘s ochtends over de hele breedte opnieuw opengesteld worden.

Vlaams Verkeerscentrum verwacht veel meer file dan normaal

Het Vlaams Verkeerscentrum verwacht dat de werken heel ernstige hinder met zich zullen meebrengen. “De aannemer werkt in de beide rijrichtingen (richting Brussel) ter hoogte van en (richting Luik) net voor de verbinding met de E314. Dat betekent niet alleen hinder op de E40, maar ook sterk vertraagd verkeer op de E314. Door de aard van de werken en de locatie van de herstellingen kan er in de beide rijrichtingen maar een rijstrook open blijven. We verwachten dat er ook op momenten waarop er normaal gezien geen verkeershinder is op deze as (in het weekend en op werkdagen buiten de spitsuren) lange files zullen staan. De mensen doen er dus goed aan de E40 en de E314 zo weinig mogelijk te gebruiken in die periode. Zoek alternatieven (openbaar vervoer, telewerk) en raadpleeg de verkeersinformatie op www.verkeerscentrum.be en via de radio als je toch via de E40 of de E314 moet rijden.”, aldus het Vlaams Verkeerscentrum.

Planning werken 

De aannemer zal in opdracht van AWV herstellingen uitvoeren aan het betonnen wegdek van de E40. Nadat hij de asfaltlaag bovenop het beton heeft afgeschraapt, zal hij het betonnen wegdek lokaal herstellen. Hij zal daarbij het beton en de wapening volledig verwijderen en vervangen. Beton moet na het plaatsen nog enkele dagen uitharden. Dat betekent dat weggebruikers gedurende aanzienlijke periodes geen activiteit zullen opmerken in de werfzones. AWV kan op die momenten de weg niet openstellen, omdat het beton dan moet uitharden.

Geef een reactie