De laatste reddingsboei voor een jonge mama

Ze waren een zorgeloos en gelukkig gezinnetje en bouwden aan een mooie toekomst. Dimitri en Ilse, twee dertigers, beiden een toffe job, twee vrolijke kindjes. In november 2013 was Ilse Renders aan het werk in Brussel. Ze voelde zich koortsig. In de namiddag kreeg ze een epilepsieaanval. Onderzoek in het AZ Diest leverde echter niks speciaal op. Ilse knoopte weer aan met haar dagelijkse routine. In 2016 kreeg ze opnieuw een epileptische aanval. Deze keer was de scan van haar hersenen minder gunstig. Ze werd doorverwezen naar het UZ Gasthuisberg waar een hersentumor van de 2de graad werd geconstateerd.
Tumoren blijven groeien
Er volgde een operatie, bestralingen en chemo. Dat leek resultaat op te leveren. Het onderzoek na de laatste chemo maakte echter duidelijk dat er nieuwe tumoren bleven groeien. Er volgde een nieuwe operatie en een erg invasieve chemotherapie. Het kon de groei van nieuwe hersentumoren niet stoppen. Ilse klampte zich vast aan een laatste strohalmpje. In de VS liep een experimenteel onderzoek dat beloftevol leek. Ze kwam uiteindelijk niet in aanmerking om in het programma te stappen. In het UZ Gasthuisberg werd Ilse als een palliatieve patiënt beschouwd. Pijnbestrijding en het ophogen van de levenskwaliteit worden dan het doel. Genezing is niet langer een optie.
Gepersonaliseerde immunotherapie
Via vrienden hoorde Ilse dat de Belgische kankerspecialist en toparts Stefaan van Gool in het IOZK (Immun-Onkologisches Zentrum Köln) in Keulen een nieuwe behandeling ontwikkelde die gebaseerd was op immunotherapie. Simpel gezegd proberen de artsen om het lichaam te leren reageren tegen de kankercellen. De sleutel van de behandeling is een vaccin dat volledig gepersonaliseerd wordt op basis van de specifieke situatie van de patiënt. In medische kringen zijn er wel wat vragen over de methode die Van Gool toepast. Een aantal collega’s vinden dat de behandeling van de topdokter nog te experimenteel is. Voor Ilse is het misschien de laatste kans en die wil ze absoluut grijpen.
Behandeling is erg duur
Het IOZK is een privékliniek en de individuele benadering is tijdsintensief. De behandeling is dus erg duur. De eerste fase alleen kost het gezin meer dan 50.000 euro. Na de initiële behandeling volgen nog een reeks nabehandelingen.
Om dat allemaal te financieren lopen er een pak acties. De collega’s van Dimitri bij Juvo in Westerlo verkochten wafels en vorige zondag zette de KVLV van Molenstede een verkoopstandje op de Boerenmarkt.
Op 25 augustus is in de OLV Basisschool in Scherpenheuvel een rommelmarkt waarvan de opbrengst naar Ilse gaat. De markt met randanimatie vindt plaats tussen 11 en 19 uur. Inschrijven voor 20.08 via tamaraboddewijn@hotmail.com. Deelnemen kost 5 euro per 2 lopende meters. Alle info op deze facebookpagina
Op 26 augustus is er een barbecue om Ilse en Dimitri te steunen. Die vindt plaats op de terreinen van KWB Scherpenheuvel. Je vindt het inschrijvingsformulier op deze pagina. Wij maken een fijne fotopagina van dat feestje. Jij komt toch ook?
Je kan het verhaal van Ilse volgen op deze Facebookpagina
Pingback: Grote solidariteit met het gezin van Ilse Renders – Fruitactie op volle snelheid | Hola Hageland