Ingrijpende verkeershinder in centrum

De kermis veroorzaakt ieder jaar ingrijpende verkeershinder in het centrum van Scherpenheuvel. De meeste niet horecagelinkte handelaars hebben zich daar op georganiseerd. Ze sluiten, passen hun openingsuren aan of calculeren wat minder omzet in.

Amper een week na de sluiting van de kermis zal het stadscentrum echter opnieuw moeilijker bereikbaar zijn en deze keer duurt die hinder een volledige maand. Op het kruispunt van de Prattenborgstraat en de August Nihoulstraat zijn de klinkers verzakt en die worden vervangen door uitgewassen beton. De heraanleg start op dinsdag 7 augustus en duurt één week. Daarna moet het beton drie weken uitharden. Het kruispunt blijft afgesloten voor alle verkeer van 7 augustus tot en met 7 september. Enkel fietsers en voetgangers kunnen op de site passeren.

Lees verder na de afbeeldingen

Belangrijke impact op verkeerscirculatie

De erg smalle Prattenborgstraat is een belangrijke toegangsweg voor het verkeer dat uit de richting van Diest komt. Het straatje slikt ook veel doorrijdend verkeer. De afsluiting van dit sleutelkruispunt heeft dan ook belangrijke consequenties.

Op weekdagen moet het verkeer vanuit Diest via het Albertusplein naar de Basilieklaan rijden. De verkeersstroom wordt dus door het toeristisch centrum gestuurd. Op zon- en feestdagen is dat centrum echter afgesloten. Dan moeten wagens en vrachtwagens vanuit Diest via Op ‘t Hof, Groenstraat en Eggersberg rijden. (rode pijl) De Eggersberg is zo mogelijk nog smaller dan de Prattenborgstraat en waar de straat eindigt aan de August Nihoulstraat is de zichtbaarheid niet optimaal.
Het verkeer dat in de richting van Diest rijdt, wordt via de Oude Tiensebaan, Houwaartstraat, A.Nihoulstraat, Frans Smeyersstraat (rode pijl) en Op ‘t Hof geleid. In de Groenstraat, Frans Smeyersstraat en Eggersberg is voor de volledige duur van de werken eenrichtingsverkeer van toepassing.  Op de verschillende invalswegen zal aangeduid worden dat de doorgang naar Diest via Scherpenheuvel-centrum niet mogelijk is.

Tijdelijke haltes voor De Lijn

De Lijn voorziet tijdelijke haltes omdat de halte Gemeentehuis en de halte Op ‘t Hof niet kunnen bediend worden. Richting Diest komen er tijdelijke haltes op het kruispunt van de August Nihoulstraat met de Michel Janssensstraat en op het kruispunt Op’t Hof met de Diestsestraat. (rode kruisen)

Richting Aarschot wordt de halte Gemeentehuis vervangen door een tijdelijke halte in de Basilieklaan ter hoogte van de rotonde. Die situatie is echter anders op zon- en feestdagen. Dan moeten reizigers naar Aarschot gebruik maken van de tijdelijke haltes die voorzien zijn naar Diest omdat het centrum afgesloten is.

Probleem niet helemaal opgelost

De verzakking op het betrokken kruispunt is duidelijk zichtbaar en, gezien de gevoelige timing, zal de werf dus ook wel dringend zijn. Het probleem is daarmee echter niet opgelost. De sierbestrating voor de parking van gemeenschapscentrum Den Egger ligt er nog schabouwelijker bij. Er zijn duidelijk zichtbare verzakkingen, losliggende klinkers en zelfs gaten in de bestrating.

Ook wie vanuit Zichem naar het ronde punt rijdt ziet, net voor de oversteekplaats ook een stevige verzakking in de klinkers.

Lees verder na de afbeeldingen

Welk soort mobiliteit willen we

De keuze voor die klinkers in een toeristische site zoals Scherpenheuvel is begrijpelijk. Het oogt fraaier dan de klassieke oplossingen. De vraag is of men die visie niet volledig moet doortrekken en ook het zware vervoer uit het centrum moet bannen. De fraaie bekleding met natuursteen op de rotonde voor de basiliek werd met opmerkelijke regelmaat kapot gereden door veel te zwaar vrachtvervoer. Dat kostte bakken geld omdat de dader niet altijd kon geïdentificeerd worden. Uiteindelijk opteerde het bestuur voor een andere bekleding in kunststof. Dat kan door de technische diensten vervangen worden maar het oogt minder fraai. Het zwaar vervoer dendert nog steeds door een toch gevoelig centrum.

Ten Heuvel 

Volgend jaar start op de parking naast het stadhuis de werf voor de bouw van de nieuwe wijk Ten Heuvel. Daar komen 125 nieuwe woonunits. Dat kan Scherpenheuvel een volledig nieuwe impuls geven. Tijdens de voorbereiding van het traject zijn studies gemaakt over de impact van die wijk op de mobiliteit in het centrum. Schepen van Ruimtelijke ordening Nico Bergmans (Open VLD) had ondertussen ook een gesprek met de inwoners van de aanpalende Koophandelstraat. De vraag is echter niet alleen of de mobiliteit gegarandeerd is en tegelijkertijd geen extra overlast genereert. Het debat over welk soort mobiliteit we willen in een centrum dat leeft van toerisme, is dringend aan de orde.

omleidingPrattenborg

One comment

Geef een reactie