Extra investering toegankelijkheid bushaltes

De Lijn investeerde de voorbije jaren extra in de toegankelijkheid van trams en bussen voor mindermobiele mensen. Dat resulteert in 70% toegankelijke trams en 95% toegankelijke bussen. Tegen 2020 zijn zelfs alle bussen van De Lijn toegankelijk zijn voor de doelgroep. De haltes voor trams en bussen blijft echter een groot probleem.

Extra investering van 3 miljoen euro

Slechts 26% is toegankelijk voor reizigers met een beperking. Zonder assistentie is dit zelfs maar 10%. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gaat daarom 3 miljoen euro extra investeren in de haltes. Hij roept de steden en gemeenten op om hetzelfde te doen. Alle 36.000 haltes werden gescreend op hun toegankelijkheid voor elke beperking en ze kregen een label. Dat gebeurde met de hulp van een team mindermobiele reizigers. Daarnaast liep er het voorbije half jaar een proefproject met 1 ‘Meer Mobiele Lijn’ in elk van de 5 Vlaamse provincies. Tijdens die periode voorzag De Lijn in een volledige toegankelijkheid zonder voorafgaande reservatie. Op basis van de positieve evaluatie van alle gebruikers en chauffeurs, wordt het project nu uitgebreid met nog eens 65 extra toegankelijke lijnen bovenop de 5 uit het proefproject.

Snelbus Leopoldsburg-Tessenderlo-Diest wordt Meer Mobiel

Door de verdere uitrol van de ‘Meer Mobiel Lijnen’, zullen reizigers met een beperking, al hun verplaatsingen met een bus of tram van De Lijn niet meer 24 uur op voorhand moeten reserveren. Op zo’n Meer Mobiele Lijn wordt enkel gereden met volledig toegankelijke voertuigen en  minstens de helft van de haltes zijn toegankelijk en minimum 30% toegankelijk zonder assistentie. In het Hageland wordt enkel de verbinding 4184 – Leopoldsburg-Tessenderlo-Diest Sneldienst een Meer Mobiele Lijn.

Geef een reactie