Ludieke actie KWB vraagt aandacht voor veiliger fietsen

In Deurne-Diest reed woensdagavond een vreemde vlerk door de straten. Een groepje fietsers van KWB-Deurne kreeg het gezelschap van een fietser verkleed als wolf. Zijn fiets was uitgerust met een extra bord dat de afstand aangaf die wagens moeten respecteren als ze fietsers zijdelings passeren. Volgens art. 40ter van de wegcode moet een bestuurder bij het inhalen “een zijdelingse afstand van minstens één meter laten tussen zijn voertuig en de fietser of bestuurder van een tweewielige bromfiets.

Invoering van de VIAS-kindnorm

“We krijgen regelmatig de opmerking van onze leden dat ze zwaar in de remmen moeten of zelfs moeten uitwijken als er een wagen voorbijrijdt”, zegt Kurt Borremans van KWB-Deurne. Op onze wekelijkse fietstochten in groep worden we meermaals geconfronteerd met zeer dichtbij rijdende auto’s.  Als plaatselijke afdeling willen we de veiligheid van de fietser benadrukken. Met deze actie willen we meer aandacht vragen voor deze situatie.”

Kurt Borremans pleit voor de invoering van de zogenaamde kindnorm van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid. “Stel de vraag of het fietstraject van die aard is dat je er een kind van tien alleen op zou laten fietsen”, zegt Kurt Borremans. “Pas als je naar eer en geweten durft te zeggen dat het héle traject veilig genoeg is, is de standaard gehaald. En bewust noemen we het hele traject, want een traject is maar zo veilig als de zwakste schakel.”

Aantal fietsongevallen stijgt

Volgens Kurt Borremans is het aantal fietsongevallen sinds 1995 amper gedaald. In 2011 gebeurden op Vlaamse wegen nog steeds meer dan 7700 ongevallen met fietsers. Het aantal dodelijke slachtoffers daalde met de helft, maar het aantal licht- en zwaargewonden steeg. Het aantal verkeersongevallen daalt al jaren. Dat geldt voor alle verkeersdeelnemers behalve voor de fietsers. In Vlaanderen steeg het aantal geregistreerde fietsongevallen in 2016 nog met meer dan 2 procent, in Brussel zelfs met 19 procent.

Het jongste rapport van het BIVV toont aan dat een kilometer fietsen in dit land 23 keer gevaarlijker is dan een kilometer met de auto rijden. Dat risico neemt toe naarmate de fietsers ouder worden. Zo loopt een fietsende 65-plusser bijna 100 (!) keer meer risico dan een 65-plusser in de auto.

Geef een reactie