Foto | Kermis staat in de startblokken

Dinsdagmiddag om 13 uur mochten de foorkramers aan de opstelling van hun attracties beginnen in het centrum van Scherpenheuvel. “Vroeger gebeurde dat ‘s avonds”, zegt kermisleider Hans Houtmeyers. “Aan sommige attracties is nogal wat werk en dat veroorzaakte nachtlawaai. We willen de overlast voor de omwonenden wat verminderen. Daarom laten we de foorkramers nu vroeger starten.”

Centrum afgesloten

Tijdens de opstelling werd het centrum afgesloten voor alle verkeer. De lokale politie en de kermisleider zorgden ter plaatse voor de organisatie en de begeleiding van de opbouw. (foto’s) Toch slaagde een grote vrachtwagen met oplegger er nog in om de omleiding te negeren en zich tussen de trucks van de foorkramers te wurmen. Uiteindelijk moest de bestuurder toch rechtsomkeer maken. (foto’s)

Nieuwe attracties

De kermis van Scherpenheuvel is erg populair. Hans Houtmeyers heeft een goed gestoffeerde lijst van uitbaters die hier graag zouden uitpakken. De concessies liggen echter op langere termijn vast. Toch haken er dit jaar twee kleinere attracties af, allebei omwille van privé-omstandigheden. Dat geeft Hans Houtmeyers de kans om de zogenaamde Beach-Slide een vaste stek en wat meer ruimte te geven. De toffe schuif-af staat tegenover de oude brandweerkazerne.

Opbouw is geen sinecure

De opstelling van de kermisattracties is geen sinecure. De opbouw van de snelle molen op de parking van het OCMW vraagt bijvoorbeeld twee dagen werk. De grotere lunaparken zijn dan weer gewoon uitschuifbaar maar het is geen eenvoudig karwei om die wagens juist op hun plaats te krijgen. Ook al omdat de bomen en de granieten zitbanken de ruimte beperken. (foto’s en filmpje) Tegenover de post werd een van die zitbanken verwijderd om de opstelling van attracties die later toekomen mogelijk te maken. ((foto’s)

Zelfsturende groep

De attracties staan zeer kort naast mekaar geschrankt en dat regelen de foorkramers grotendeels zelf. Zij kennen hun plaats en ze meten en passen tot op de centimeter nauwkeurig. Een meter hebben ze daar niet altijd voor nodig. Een touwtje, krijt en veel goede wil en verstandhouding volstaat. (foto’s)

Veiligheidscontrole

Op donderdag 19 juli vindt de veiligheidscontrole plaats. Politie, brandweer en de kermisleider gaan na of alle veiligheidsvoorschriften in orde zijn. Indien bepaalde attracties niet komen opdagen is dat ook het moment waarop Hans Houtmeyers kan voorstellen om andere kandidaten toe te laten. Burgemeester Manu Claes (CD&V) neemt uiteindelijk die beslissing.


Bij Hola Hageland volgen we alles wat er op de kermis gebeurt op de voet. We maken iedere dag een toffe fotopagina! We kijken ook naar de kermis in Schoonderbuken en we nemen de activiteiten van onze partners extra in de focus!


Filmpje en foto’s

Deze foto’s zijn in lage resolutie. Schrijf in voor onze nieuwsbrief als je een van de foto’s in hoge resolutie wil. 

 

One comment

Geef een reactie