Uitgeweken Zichemnaar keert terug voor ZAP

Het petanquetornooi van ZAP lokte een oude bekende terug naar Zichem. René Vanelven is geboren en getogen in het dorp van de Witte maar hij verkaste een aantal jaren geleden naar het Duitse Limburg -an-der-Lahn. Vanelven werkte destijds bij Fortis. Toen dat bank- en verzekeringsconcern in ademnood kwam naar aanleiding van de financiële crisis, profiteerde Vanelven van een gunstige uitstapregeling. “Ik kreeg een bedrag mee dat goed was voor een kleine villa”, zegt René Vanelven. Hij woont ondertussen al jaren in Duitsland maar komt regelmatig terug naar Zichem. Dat doet Vanelven met zijn mobilhome. Het dorp waar hij woont heeft overigens een wat trieste band met België en volgens Vanelven zelfs met de regio. Op 25 juli 1966 verongelukte een Belgische bus met kinderen van vooral Brusselse politiemensen, van enkele ambtenaren en van Sabenawerknemers. De bus kwam terug uit Tirol maar kreeg een klapband en viel 12 meter naar beneden op het viaduct van de A3 ter hoogte van Niederbrechen, een dorp vlakbij Limburg-an-der-Lahn. De bus landde op zijn dak en werd door de klap volledig platgedrukt. Volgens Vanelven was er ook een kind van mensen uit een deelgemeente van het huidige Scherpenheuvel-Zichem bij de slachtoffers. Vanelven vernam het verhaal pas toen hij een gedenkplaat ontdekte die op de plaats van het ongeval staat.

Geef een reactie