Voetbal weegt op petanquetornooi maar Zap Nostalgiek is voltreffer

Zichem krijgt een stevig Zuid-Frans accent op de tweede zaterdag van juli. Het pleinfestival ZAP is een combinatie van ongegeneerd lanterfanten, een glaasje drinken en animatie voor de kinderen. Maar als de petanqueballen worden opgeblonken stijgt de focus naar het zenith. Zichem heeft iets met petanque en dat merk je aan de bijna professioneel aangelegde zandbak waar een paar tientallen banen naast mekaar geschrankt liggen.

Twintig ploegen minder

Tijdens de vorige edities waren die banen ook allemaal bezet maar dat was dit jaar niet het geval. Er waren liefst twintig ploegen minder dan tijdens de vorige editie. Voor coördinator Marleen Plu was het voetbal een evidente oorzaak van die terugval. De Rode Duivels speelden om 16 uur hun wedstrijd voor de derde plaats in het WK in Rusland en niemand pikte het initiatief op om een groot scherm op de Markt te installeren. Marleen Plu denkt ook dat de warmte een rol gespeeld heeft. Het was zaterdag dertig graden en veel mensen blijven dan liever in de schaduw.

’s Avonds liep de Markt dan weer veel sneller vol dan gewoonlijk. Het klassieke concept om drie coverbands op de affiche te plaatsen werkt. Het was ondertussen weer wat afgekoeld en de bezoekers bleven nog laat na keuvelen op het plezantste terras van de regio.

Heraanleg kan stimulans geven

Het succes van ZAP bewijst dat het marktplein van Zichem een site is met een gouden potentieel. Het plein is een verkeersluwe groene long waar creatieve events mogelijk zijn maar dat momenteel onderbenut blijft. Enkel ZAP en het jaarlijkse carnaval vinden er momenteel plaats. De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) plant de heraanleg van het dorpsplein en heeft die plannen in een gedetailleerde studie gegoten. De Markt krijgt afgeschuinde stoepen, tien fietsbeugels en oplaadpunten voor e-bikes, twee zitbanken en twee picknickbanken en een richtingaanwijzer met retrolook. De belangrijkste ingreep is de verplanting van dertien haagbeuken. Die hinderen de organisatie van activiteiten en bemoeilijken het zicht op de Maagdentoren. Ook de site van de Maagdentoren krijgt een stevige remake. Daar komt onder meer een auditorium, het voetpad verkast naar de verhoogde demerberm en de bekende blauwe brug wordt opgesmukt en krijgt glasplaten in de bodem. De combinatie van de heringerichte Markt en de gepimpte torenzone kan Zichem een stevige zuurstofstoot geven.

Je kan een uitgebreide reeks foto’s van ZAP bekijken op onze fotopagina. Er staan twee reeksen foto’s, de eerste van het petanquetornooi, de tweede van ZAP Nostalgiek.

Een klein voorproevertje

One comment

  • Beste,
    Wat rest er nog van die groene long ,als die 13 beuken weg zijn.Waar gaat men ze planten?Reden, belemmeren het uitzicht op de Maagdentoren.Idem nieuwe parking achter de Baseliek.Belemmeren het uitzicht op de groene heuvels dixit de burgervader.Bedoelde hij de maisheuvels? Het bos achter de hemmekens is ook gekapt,ook belemmering van uitzicht.Grts

Geef een reactie