Natuurpunt Diest zet Brabantse trekpaarden in

De historische loopgraven in de buurt van speelpleinwerking Dassenaerde zijn erg delicaat maar ook moeilijk bereikbaar terrein. Natuurpunt Diest deed een beroep op Brabantse trekpaarden om de Amerikaanse vogelkers op de site te ruimen. Dat gebeurde tijdens het jaarlijks werkweekend/festival ‘Werkfolk’ van Natuurpunt Diest.

Nieuwe toepassingen voor oude technieken

Natuurpunt startte voor het project een samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant. De bedoeling is om te onderzoeken hoe oude technieken nieuwe toepassingen kunnen krijgen.  De provincie documenteert momenteel traditionele werktechnieken met Brabantse trekpaarden.

De test werd uitgevoerd door het trekpaardencollectief ‘De Voermannen van nu’. Zij kwamen met drie paarden ter plaatse om de klus te klaren. De paarden werden ook ingezet om een reeks gezaagde boomstammen naar beneden te slepen en dat was geen evidente zaak. Het terrein is erg geaccidenteerd en de paarden hebben al hun kracht nodig om de stammen te verplaatsen. De voermannen moeten hun dier ook uiterst secuur sturen waardoor paard en voerman zeer geconcentreerd moeten werken.

‘Werkfolk’ is een jaarlijkse traditie: een groot aantal gezinnen komt kamperen bij het natuurgebied Dassenaarde. Overdag wordt er gefocust op het hooiwerk en andere klussen, ’s avonds wordt er gezorgd voor de ontspanning met muziek en catering.

Je kan een reeks foto’s bekijken na het filmpje. Wil je die foto’s graag in hoge resolutie opvragen? Schrijf gewoon in voor onze nieuwsbrief en duid aan welke foto je wil.

Foto’s van de ruiming in Dassenaerde

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.