Livestream bedreigt zeldzame paddenstoel op citadel

De livestreamuitzendingen van het WK voetbal op de citadel veroorzaakten twee keer een serieuze volksverhuizing. Dat had ook ernstige gevolgen voor de natuurlijke habitat op de site. Na het voetbalfeestje lag het paradeplein meestal vol karton en plastic. De organisatoren hadden nochtans voldoende  grote vuilnisbakken neergepoot. Die puinhoop kan nog opgeruimd worden maar de potentiële schade rond het beeld van kolonel Blondeel is erger. Een aantal supporters vonden het nodig om die plaats als fietsenstalling te gebruiken. Sommigen gooiden hun rijtuig zelfs achteloos tegen de grond terwijl de citadel betere opportuniteiten biedt om je rijtuig te parkeren. Tijdens de rust van de wedstrijd zagen wij ook een paar mannen het monument als plaspaal gebruiken. Op het paradeplein stond nochtans een WC-wagen en plaszuilen voor de mannen.

Zeldzame Okeren Leemhoed 

In de zone rond het monument werd in 2015 de Okeren Leemhoed gevonden, dat is een uiterst zeldzame paddenstoel die in België enkel op deze plaats werd gevonden en ook in Nederland slechts op twee plaatsen voorkomt. Natuurpunt en de stad Diest deden er alles aan om het plantje de best mogelijke overlevingskansen te geven. Het gras werd weggehaald en er werden houtsnippers gelegd omdat die een optimale biotoop garanderen voor de paddenstoel. “De houtsnippers werden een paar maanden geleden opnieuw aangevuld omdat ze op termijn wegrotten”, zegt Robert De Ceuster, bibliothecaris en microscopieverantwoordelijke van de mycologische vereniging ZWAM. Hij is ook de vinder van de Okeren Leemhoed in Diest. Volgens Robert kan de schade aan de plant nogal meevallen maar het is toch aan te raden om die zone zo weinig mogelijk te betreden. “Verdichting van de grond is nefast voor de overlevingskansen”, zegt hij. “Daarom heeft de stad er paaltjes geplaatst waardoor er geen wagens kunnen komen. Er staan in diezelfde omgeving overigens ook andere, vrij zeldzame paddenstoelen.” Saskia van den Berg van Natuurpunt Diest benadrukt dat ook het oude voetbalveld een biotoop is voor eerder unieke paddenstoelen. “Daar komen verschillende soorten Wasplaten voor”, zegt ze. “Dat zijn zeer zeldzame paddenstoeltjes die duiden op een onbemest grasveld. Over het zogenaamde permanente grasland wordt op dit moment veel geschreven in de media. Op de citadel is die habitat gewoon aanwezig.”

 

 

Geef een reactie