Opleiding para-junior bezorgt deelnemers een kick, vooral jongens zien toekomst bij defensie

Het Trainingscentrum voor parachutisten in Schaffen organiseert ieder jaar een initiatie valschermspringen voor jonge mensen tussen 16 en 18 jaar. Naast valschermspringen krijgen de deelnemers een tof pakket activiteiten aangeboden. Ze gingen onder meer gevechtszwemmen en deden een oriëntatieloop. De groep blijft een ganse week in de kazerne en kan enkel tijdens het weekend naar huis. Ze leven ook in een typisch militaire sfeer. Ze staan vaak vroeg op en krijgen tucht en discipline ingelepeld.

Harde grondtraining

De vorige twee weken kregen 114 jongeren uit heel het land een vrij harde grondtraining. Die is vergelijkbaar met de opleiding van de para’s zelf. Dat moet ook. De veiligheid primeert. De beloning voor de deelnemers was navenant. Vier sprongen vanuit de ballon vanop een hoogte van 300 meter. Met het schitterende weer dat we momenteel hebben is dat een unieke ervaring.

Taalevenwicht in balans, amper 10% meisjes

Defensie zorgt voor een goed taalkundig evenwicht. Aan de jeugdstage nemen dit jaar 56 Nederlandstalige en 58 Franstalige jongeren deel. Zij moeten op voorhand een selectieve fysieke ingangstest afleggen. Er is nauwelijks verschil tussen de proeven voor jongens en die voor meisjes. Veiligheid vraagt van iedereen dezelfde inspanning.

Bij de 114 deelnemers waren 18 meisjes. Drie daarvan kwamen uit de regio: Marjorie Merino uit Koersel, Damien Thielens uit Tessenderlo en Marianne Neuts uit Schaffen. Bij Hola gingen we met hen praten over hun ervaringen tijdens de stage en de zin om later bij defensie te komen werken. De meesten vonden het vrij zwaar maar wel keitof. Ze hadden afgezien maar ze hadden ook een heel fijne tijd gehad. Het viel op dat ze nauwelijks angst hadden gehad voor de sprongen. Ze voelden zich vooral veilig. De professionele omkadering gaf hen vertrouwen. “Adrenalineschrik”, noemden ze het eerder. Vreemd genoeg is dat ook de reden waarom ze de stap naar het valschermspringen voor burgers niet willen zetten. Ze denken dat het veilige cocon daar ontbreekt.

Meisjes zien geen toekomst bij defensie, jongens wel

Bij de jongens die aan de stage deelnemen is er duidelijk belangstelling voor een carrière bij het leger. De jongedames zien dan weer nauwelijks een toekomst bij defensie. Eentje droomt ervan om piloot te worden. Marianne Neuts is zowat de enige uitzondering. Zij en haar broer wonen op amper honderd meter van het trainingscentrum. “Ik zie de ballon verschillende keren per week in de lucht hangen”, zegt ze. “De goesting om dat ook te kunnen doen, leefde al langer bij mij en mijn broer. We hebben dit jaar beslist om samen mee te doen aan de stage. Ik overweeg ook om later in dienst te gaan bij defensie.”

Er waren dit jaar nauwelijks uitvallers bij de deelnemers. Een paar weigerden om te springen vanuit de ballon en eentje verstuikte een voet. Hij mag zijn sprongen later afwerken. Iedereen die het programma voltooide krijgt dondernamiddag een brevet. Voor dertig deelnemers volgt nog een extraatje. Ze mogen op 21 juli meelopen in het defilé voor de nationale feestdag in Brussel.

Recrutering

Defensie gebruikt de stage uiteraard om te rekruteren. Momenteel zijn er vacatures bij het Special Operations Regiment (SOR), dat is de nieuwe structuur waar het Regiment Paracommando in ondergebracht werd. Maar ook elders bij defensie zijn er nogal wat jobs beschikbaar.


In het filmpje legt Marianne Neuts uit hoe zei de stage heeft ervaren. In het tweede gedeelte doen ook de andere Nederlandstalige deelneemsters dat. Na het filmpje kan je een reeks foto’s bekijken van de vrouwelijke deelneemsters aan de stage. 

 

 

Geef een reactie