Jobstudenten ruimen grachten in Scherpenheuvel-Zichem

De wateroverlast van 1998 was de aanleiding voor het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem om ieder jaar de grachten te laten ruimen. Daarvoor zetten ze jobstudenten in. Ooit waren er dat veertig, gespreid over juli en augustus. Nu zijn het er nog negen en ze werken enkel in juli. Die beperking heeft te maken met budgettaire krapte maar er zijn ook minder kandidaten voor deze veeleisende job. “We zetten 3 studenten in bij de dienst toerisme, 2 bij de buitenschoolse kinderopvang en 1 bij de vakantiesportkampen”, zegt burgemeester Manu Claes (CD&V). “Voor die diensten hebben we kandidaten te veel en moeten we selecteren. Voor het ruimen van de grachten hadden we echter geen kandidaten op overschot.”

Toezichter Willy Janssen zorgt ervoor dat zijn studenten op een veilige manier kunnen werken. “We geven ze een goede briefing en ik kom ook elke dag wel even langs”, zegt de toezichter. “De studenten werken niet met mechanisch aangedreven materiaal. Geen bosmaaiers of kettingzagen bijvoorbeeld.” Janssen zorgt er ook voor dat zijn ploegen goed beschermd zijn tegen de warmte. “We laten gekoelde drank brengen en als het te warm is zoeken we een werkplaats in de schaduw”, zegt hij. Toch is Willy Janssen ook streng voor zijn studenten. “Ik leer ze ook dat attitude belangrijk is”, zegt hij. “Als ze om 6.50 moeten beginnen wil ik dat ze ook effectief aan de slag gaan op dat uur. Ze moeten dan niet nog op de parking staan of bezig zijn met het aantrekken van hun kledij.”

Op de werf in de Voort in Testelt zijn Bren Stockmans, Dries Bours en Jordy Nuyts aan het werk. Bren studeert verpleegkunde en ze kan het tempo van haar twee mannelijke collega’s makkelijk volgen. “Ik wilde dit werk graag doen omdat je altijd buiten staat”, zegt ze. “Ik kan hier ook fysiek bezig zijn en dat ligt me wel.”

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.