Kaggevinne eert de Britse en Canadese oorlogshelden

Luc Swinnen pluist al jarenlang de geschiedenis van de Britse en Canadese piloten en bemanningsleden van vliegtuigen uit, die tijdens de 2de wereldoorlog in de buurt Kaggevinne gesneuveld zijn. Tien van hen kregen een oorlogsgraf met de typische witte gedenksteen op de begraafplaats van Kaggevinne.Luc verzamelde ook onderdelen van vliegtuigen die door mensen uit de buurt werden gevonden en bewaard en hij ging op zoek naar de identiteit en de persoonlijkheid van de militairen. Dat leverde soms mooie verhalen op. Hij kwam in contact met familieleden van de oorlogshelden die mekaar al jaren niet meer hadden gezien of  zelfs niet wisten dat ze familie waren. Canadese familieleden kwamen de graven van hun gesneuvelde familieleden groeten in Kaggevinne en de Canadese schrijfster Sara V. Mosher, die over hetzelfde onderwerp een paar boeken schreef, kwam met Luc Swinnen praten om meer te weten over zijn werk.

Luc Swinnen schreef uiteindelijk zelf ook twee boeken op basis van zijn opzoekingen. De verkoop van “De Blenheimboys van Kaggevinne” loopt ondertussen als een trein. Dat boek was ook aanleiding voor de Nationale Strijdersbond (NSB) van Kaggevinne om een herdenking te organiseren voor de gesneuvelde militairen. Op zaterdag 2 juni verzamelden liefst 28 vaandels van vaderlandslievende verenigingen in de kerk van Kaggevinne. Priester Rudy Borremans verzorgde een misviering met een gepast en speciaal accent. Schepenen Borremans heeft een talent voor die aanpak en dat zorgt evoor dat de kerk van Kaggevinne opnieuw meer gelovigen aantrekt. Geert Cluckers (DDS) en Jos Uyttebroek (SP.a) en auteur Luc Swinnen gaven een kort woordje uitleg. Nadien kregen de voorzitter en ondervoorzitter van NSB Kaggevinne en auteur Luc Swinnen een eremedaille van de stad Diest.


Hola, deze foto’s zijn in lage resolutie toegevoegd. Hebt u graag een foto in hoge resolutie? Schrijf in voor Hola, onze nieuwsbrief die we twee keer per week uitsturen. Stuur daarna een mail naar imagazine@telenet.be met vermelding van de titel van het artikel en het nummer van de foto! U krijgt hem per direct toegestuurd. 


 

 

 

 

Geef een reactie