Ontmoet de Demer

Het project ‘Ontmoet de Demer’ wil de unieke troeven van de Demervallei nog meer in de kijker zetten. Vanaf het najaar 2017 komen in Diest, Scherpenheuvel-Zichem, Langdorp, Betekom en Werchter vijf landschapsherkenningspunten. Deze unieke ontmoetingsplekken laten de bezoekers kennismaken met het landschap en het leven op en langs de Demer. Ze worden het ideale vertrekpunt om de Demervallei te voet, met de fiets of zelfs per kajak te verkennen!

De ontwerpen zijn van de hand van Hans Tuerlinckx en Sven Vangodtsenhoven. Zij haalden hun inspiratie uit de plaatselijke geschiedenis en het eigen karakter van elke locatie. Als herkenningspunt wordt aan elke ontmoetingsplaats het ‘meanderbaken’ geplaatst.

In Diest komen aan het Boerenkrijgplein twee zitbanken in de vorm van een kanon. Ooit was deze site een voorpost voor kanonnen die de stad moesten verdedigen tegen de Nederlanders. De kanonnen worden vervaardigd in cortenstaal en krijgen een zitbank met houten latwerk in de loop ervan. Zo kan men het omringende landschap bewonderen. In Zichem komt aan de Hemmekes een boot in cortenstaal met op het dek een lange picknicktafel. De tafel steekt uit boven de Demerdijk waardoor het Demer en het landschap zichtbaar zijn.

demerbakens

In Langdorp komt een rustpunt om te picknicken en om van het unieke uitzicht te genieten. De meanderende tafel zal in totaal 35 meter lang zijn en de breedte van de tafel zal variëren: breder als je verder uit elkaar wil zitten en smaller voor een intiem gesprek. Er komen ook twee barbecues in cortenstaal.

De ballustrade van de Demerbrug in Betekom wordt bekleed met cortenstaal. In de staalplaat komen meanderende cirkels als verwijzing naar het meanderen van de Demer. ‘s Avonds wordt deze tekening opgelicht door een indirecte verlichting. Ook het tolhuisje dat ooit op deze plek heeft gestaan, wordt in abstracte vorm in cortenstaal opnieuw vormgegeven.

In Werchter zal je kunnen wandelen door de kruinen van een reeks oude eiken. Het zwevende pad heeft eveneens een meanderende vorm en wordt ook uitgevoerd in cortenstaal.

Centrale rol voor Hemmekes 

Eén van die sites is dus De Hemmekes in Zichem. Waar zich vroeger de zogenaamde wasplaats bevond, komt een vier meter lange tafel waaraan bezoekers kunnen picknicken. Er komt ook een aanlegplaats voor kajaks. “De moeilijke puzzel tussen waterbeheersing, natuurontwikkeling en recreatie in de Demervallei is twintig jaar na de overstromingen in 1998 gelegd”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Nico Bergmans (Open VLD). “Met de goedkeuring van de bouwvergunning voor de aanleg van deze site wordt dat nu ook voor de inwoners zichtbaar.”

De aanlegplaats voor kajaks is zo voorzien dat het mogelijk wordt om ook boten te laden en te lossen. Voertuigen kunnen de inrit van de site nemen en dan rechts afslaan. Rond de kade wordt riet aangeplant, zodat het geheel er natuurlijk gaat uitzien. Even verderop komt een voetgangers- en fietsersbrug die deel zal uitmaken van de zeven bedevaartwegen naar Scherpenheuvel, die de Vlaamse Land Maatschappij volgend jaar opnieuw aanlegt. Vlak voor de tweede Demerbocht, achter de gemeenschapszaal, komt een moeraszone waar een vlonderpad doorheen slingert. Dat pad leidt naar een zwevend terras waarop de picknicktafel geplaatst wordt. De tafel heeft de vorm van een boot en legt zo de link naar de rivier. Achter De Hemmekes worden enkele bomen gekapt om zichtassen naar het water en de achterliggende Demerbroeken mogelijk te maken.

Geef een reactie