Lokaal bestuur Bekkevoort plaatst 4 trajectcontroles in eigen beheer, extra flitscamera op Staatsbaan

Het lokaal bestuur in Bekkevoort gaat in de loop van 2024 vier trajectcontroles installeren. In mei wordt al een eerste trajectcontrole geïnstalleerd in de Oude Tiensebaan tussen de Staatsbaan en het kruispunt met de Halensebaan. Later tijdens het jaar volgen nog trajectcontroles in de Minnestraat in Assent, de Eugeen Coolsstraat en de Tiensebaan. De locaties voor de automatische snelheidsmetingen zijn het resultaat van snelheidsmetingen, uitgevoerd door de politie en klachten door de inwoners over overdreven snelheid.

Bekkevoort plaatst deze trajectcontroles in eigen beheer. Er wordt wel een gespecialiseerde externe firma aangesteld als sanctionerend ambtenaar.

Op de Staatsbaan wordt in april 2024 ook een bijkomende flitspaal geplaatst.

De lokale politie meldt dat zij na de de installatie van deze controlezones meer manueel gestuurde snelheidscontroles kunnen organiseren in de woonkernen.

Lokale besturen mogen enkel trajectcontroles inrichten op gemeentewegen waar de maximale toegelaten snelheid 30 of 50 km per uur bedraagt. Gewestwegen (N2 en N29) of wegen waar er bijvoorbeeld 70 km per uur mag gereden worden, vallen niet onder onze bevoegdheid.

De beslissing om meteen vier trajectcontroles en een bijkomend flitscamera te plaatsen heeft alles te maken met de centrale ligging van de gemeente en met de nabijheid van de autosnelweg E314. Dat brengt zeer veel bovenlokaal verkeer mee. Bekkevoort opteert resoluut voor een mobiliteitsshift en stimuleert het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer. De snelheidscontroles moeten voor een veilige omgeving zorgen om die mobiliteitsshift mogelijk te maken.

Sinds 2021 kunnen lokale besturen via een automatisch vaststellingssysteem GAS-boetes heffen bij snelheidsovertredingen op plaatsen waar een snelheidsbeperking van 30 of 50 km/u van toepassing is. Deze GAS-boetes zijn hetzelfde als de onmiddellijke inningen voor gelijkaardige overtredingen en liggen tussen € 53 en € 163, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Geef een reactie