Fietsers en bewoners centraal bij herinrichting Meldertsestraat in Honsem

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) zorgde samen met de gemeente Boutersem en de provincie Vlaams-Brabant voor de herinrichting van de Meldertsestraat in Honsem, deelgemeente van Boutersem. Die herinrichting is opmerkelijk. Bewoners en fietsers komen op dat traject op de eerste plaats. De realisatie is het sluitstuk van maar liefst 11 kilometer fietspaden binnen het ruilverkavelingsproject Willebringen.

Het bestaande fietspad langs de Meldertsestraat in Honsem (Boutersem) voldeed niet meer aan de normen van een kwalitatief en veilig fietspad. Op vele plaatsen waren de betonplaten verzakt en was het fietspad te smal. Voor de school- of werkgaande fietsers en recreanten was er nood aan een comfortabel en veilig traject tussen Bierbeek en Hoegaarden. Dat is er ondertussen. De weginrichting werd over de ganse lengte aangepast.

De opdrachtgevers deden ook een extra inspanning voor de bewoners. Tussen huisnummers 10 en 15 is er terug een plein in klinkers en met plantenbakken. De aanliggende Veldstraat is heraangelegd met een kasseiverharding. ​ De nutsmaatschappijen optimaliseerden de ondergrondse inrichting bij de start van de werken. De Meldertsestraat heeft nu een gescheiden riolering.

De kostprijs voor de hernieuwde inrichting bedraagt 2,1 miljoen euro. De financiering gebeurt vanuit het fietsfonds van de provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse overheid, de gemeente Boutersem en Fluvius. Met de Meldertsestraat realiseert ruilverkaveling Willebringen zo’n 11 kilometer functionele en recreatieve fietspaden. Eerder werden al zes andere trajecten gerealiseerd:

  1. Functioneel tussen Vertrijk-Willebringen (Koutemstraat-Torenhofstraat)
  2. Functioneel tussen Opvelp-Honsem-Meldert (Hoegaardsesteenweg, Meldertsestraat, Kerselaarstraat)
  3. Recreatief tussen Willebringen-Honsem (Willebringsestraat)
  4. Recreatief tussen Willebringen-Kumtich (Willebringsestraat-Tassinstraat)
  5. Recreatief tussen Hoksem-Kumtich (Hoksemsesteenweg)
  6. fietspad tussen ​ Oorbeek-Westelijke Ring Tienen (Kasteelpad)

Op dinsdag 7 november 2023 tussen 14 en 17 uur is er een officieel infietsmoment gepland. De werken duurden langer dan verwacht en de opening is een verdiende compensatie. Geduld loont!

Geef een reactie