Brand Multiobus vernietigt inspanningen voor milieuvriendelijk openbaar vervoer

Vannacht brandde een stelplaats van het busbedrijf Multiobus in Tienen volledig uit. In de loods stonden 13 elektrische autobussen en 11 dieselautobussen. Multiobus is een van de pioniers in de elektrificatie van het openbaar vervoer. Die trend krijgt door de brand een zware mokerslag.

Multiobus startte al in 2018 met de vervanging van de klassieke dieselaangedreven bussen door de twee eerste elektrisch aangedreven bussen. In 2020 kwamen er daar nog eens tien bij en onlangs investeerde Multiobus opnieuw in de aankoop van twintig bijkomende elektrische bussen. CEO Olivier Van Mullem sprak in 2020 de ambitie uit om zijn ganse vloot van meer dan honderd voertuigen tegen 2030 elektrisch te maken. Tegen 2025 zou alvast de helft van alle bussen elektrisch aangedreven zijn.
Multiobus investeerde niet alleen in een milieuvriendelijk voertuigenpark. Het bedrijf installeerde ook meer dan achthonderd zonnepanelen op de daken van de bedrijfsgebouwen. De overcapaciteit aan energie die daardoor werd opgewekt, wordt opgeslagen in Tesla-powerpacks. Die installatie is volledig vernield. Ook de milieuvriendelijke autowash is in de brand gebleven. Het is voorlopig niet duidelijk of deze ramp de steile ambities van Multiobus op het vlak van milieuvriendelijk personenvervoer zal fnuiken maar het is alleszins een stevige streep door de rekening.

De brand veroorzaakte ook een gigantische rookontwikkeling en daar hebben ze een dag later in Tienen meer dan de handen mee vol. De ganse nacht volgde een crisiscomité met burgemeester Katrien Partyka en vertegenwoordigers van het UZ Leuven, hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost, de politiezone Tienen en de civiele bescherming de evolutie van de brand op. Er was alleszins geen asbest in het gebouw en dat is een belangrijke zorg minder. Ook de rookgassen waren voldoende verdund om geen risico te vormen voor de bevolking. Maar de wind verspreidde wel stukjes verbrande isolatie over een groot deel van de stad. Mensen die een eigen tuintje hebben kregen daarom de raad om voorlopig geen groenten of fruit te eten als die geoogst worden in de gecontamineerde zone. De stadsdiensten zijn volop bezig met de ruiming van de roetdeeltjes.

One comment

  • Heel milieuvriendelijk alternatief… Uiteindelijk was het beter verder doen met de oude betrouwbare diesel bussen… Minder CO2 goedkoper en minder vervuilend dan wat nu is gebeurd

Geef een reactie