Fotoreportage | Belgisch en Europees kampioenschap gravel

Gravel is de nieuwe in het wielrennen. Vorige zondag organiseerde Golazo het eerste BK en EK Gravel in Oud-Heverlee. Daar kwamen opvallende deelnemers op af. Bij de mannen waren de ploegmaats en streekrenners Jasper Stuiven en Thibau Nys topfavorieten, naast regerend wereldkampioen Gianni Vermeersch, Greg Van Avermaet, ex-veldrijder en topspurter Tim Merlier en de nog actieve topveldrijders  Eli Iserbyt en Laurens Sweeck. Opvallend, ook ex-profs zoals Jan Bakelants, Petr Vakoc en Laurens ten Dam kwamen zich meten met de ex-collega’s. Jan Bakelants had een weekend eerder in een Garmin tourtocht met aankomst in Averbode nog getoond dat zijn conditie op hoog niveau is

Thibau Nys kwam al vroeg in de wedstrijd ten val en moest opgeven. In de slotfase van de wedstrijd deed Alex Colman van Flanders Baloise een opvallende poging om de wedstrijd te winnen maar in de slotronde kwam Jasper Stuyven voor eigen publiek bijzonder sterk voor de dag. Hij werd Belgisch en Europees kampioen met een minuut voorsprong op Tim Merlier. Paul Voss kon nog net de bronzen Europese plak pakken voor Gianni Vermeersch. Die laatste mocht wel het podium op als derde in het Belgisch kampioenschap.

Bij de dames werd de Nederlandse Lorena Wiebes Europees kampioen maar dat gebeurde op een bizarre manier. De Australische Tiffany Cromwell won de wedstrijd. Toen zij weg reed van de kopgroep reageerde Lorena Wiebes niet. Ze had daar een goede reden voor. Cromwell kon de Europese titel toch niet pakken en Wiebes reed op een leegloper. Ze wilde dus zo weinig mogelijk risico’s pakken. Het zou haar uiteindelijk de gouden plak opleveren. Nederlands kampioene graverijen Fem Van Empel werd tweede en de Italiaanse Elena Cecchini pakte de derde plek.

Fotocredits WILLIAM DE BEUKELAER

Geef een reactie