Torenvalken, kerk- en steenuilen gaan muizen en ratten vangen

Het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem wil kerkuilen, steenuilen en torenvalken gaan inzetten tegen ratten en muizen. Vanmorgen, maandagvoormiddag 2 oktober, werden 4 gerevalideerde steenuiltjes vrijgelaten in de Groenstraat in Scherpenheuvel. Twee andere uiltjes waren nog te jong en konden niet zelfstandig vliegen. Die zijn terug naar het opvangcentrum tot ze wat ouder zijn.
De jonge uilen werden enkele maanden geleden opgevangen door het team van het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum in Heusden-Zolder. De uiltjes waren in de lente uit hun nest gevallen. Een al wat oudere uil werd bevrijd uit een een schouw waar hij in vast zat.

De uilen worden nu vrij gelaten omdat de weersomstandigheden nog goed zijn en de graangewassen op de akkers gerooid zijn. De vogels hebben dus een goed zicht op hun prooien. Steenuilen zijn ook overdag actief, vandaar dat ze ‘s morgens konden uitgezet worden.

Volgens Philippe Smets van de Uilenwerkgroep zijn deze roofvogels zeer geschikt voor de bestrijding van ratten en muizen. Een kerkuil eet een vijftal muizen of jonge ratten per nacht. Als ze jongen hebben, is er grote predatiedruk op muizen en jonge ratten. Zo zal een kerkuil met 4 jongen tot 30 muizen of jonge ratten per nacht vangen. Kerkuiljongen blijven 10 weken in het nest eer ze uitvliegen. Op die tijd worden er dus meer dan tweeduizend muizen of jonge ratten gevangen in de omgeving.

Torenvalken en steenuilen hebben volgens Philippe Smets een gevarieerder menu maar hun voedsel bestaat toch nog voor 60 % uit muizen of jonge ratten. Torenvalken hebben gewoonlijk 5 of 6 jongen. Eer de jongen uitvliegen hebben ze meer dan duizend veldmuizen verorberd.

Oproep aan de inwoners: “Plaats een nestkast!”

Naast het uitzetten van de vier steenuilen wil het stadsbestuur van Scherpenheuvel-Zichem de inwoners stimuleren om de biotoop van roofvogels beter te ondersteunen. Ze kochten 30 nestkasten aan: 10 voor de kerkuil, 10 voor de steenuil en 10 voor de torenvalk. Een aantal van deze nestkasten konden al geplaatst worden, een aantal nog niet.  Inwoners die zelf nog een nestkast willen plaatsen kunnen mailen naar omgeving@scherpenheuvel-zichem.be of bellen naar 013 39 13 60.
De actie wordt ondersteund door Natuurpunt Uilenwerkgroep Oost-Brabant. Zij komen op plaatsbezoek om te kijken of de locatie geschikt is en om eventueel de nestkasten ook effectief te plaatsen.

Niet elke locatie is inderdaad geschikt voor uilen en valken. Enkel boerderijen en schuren zijn geschikt voor de kerkuil, weilanden met enkele bomen voor de steenuil en torenvalk.  Vandaar ook de keuze voor de Groenstraat als locatie. Op die plaats werden ook nestkasten gehangen voor de kerkuil en de steenuil.

De leden van Natuurpunt Uilenwerkgroep Oost-Brabant zullen de nestkasten opvolgen door ze enkele keren per jaar te bezoeken. In de periode februari – maart om te zien of alles nog in orde is en in het broedseizoen. Als er jongen zijn, worden ze geringd.

One comment

Geef een reactie