Nog strengere snelheidscontroles in Boudewijnvest

Fractieleidster van Vooruit Diest Carina Jankowski kwam tijdens de gemeenteraadszitting van maandag 25 september met onthutsende cijfers over de snelheidsovertredingen in de Boudewijnvest achter het gebouw van CVO Volt in Diest. In juni 2023 werden daar volgens het oppositieraadslid liefst 1 op 4 bestuurders betrapt op te snel rijden. De weg ligt centraal in de schoolomgeving en er passeren dagelijks honderden scholieren met de fiets en te voet.

Raadslid Jankowski gaf zelf aan dat er veel inspanningen gebeurd zijn om de Boudewijnvest zodanig in te richten dat de snelheid er beperkt wordt maar blijkbaar gaan die ingrepen voor een aantal hardleerse bestuurders niet ver genoeg. Ze wilde weten of het bestuur nog andere acties plant en of er nog bijkomende controles komen.

In zijn antwoord gaf burgemeester Christophe De Graef een overzicht van de maatregelen die al genomen werden en hij bevestigde dat er nog strenger zal gecontroleerd worden. De Boudewijnvest is omgevormd tot een éénrichtingsstraat met het statuut van fietsstraat. De fietsstrook ligt bovendien tegen de rijrichting van de auto’s in om de rijweg te versmallen. Er zijn groene plantvakken aangebracht in de laan. Die moeten vooral het verder tijdens de weekends vertragen. Dan staan er veel minder wagens geparkeerd en dat kan de snelheid doen toenemen. Aan de kruispunten zijn paaltjes geplaatst om de snelheid extra in te perken.

Burgemeester De Graef gaf nog mee dat de meeste overtreders een snelheid halen tussen 40 en 50 kilometer per uur. De tolerantie is vandaag 7 kilometer per uur. Vanaf 37 kilometer per uur krijg je dus een snelheidsboete in je bus. Christophe De Graef zag enkel nog een bijkomende ingreep mogelijk door de plaatsing van kussens op de weg. De intensiteit van de controles zal er allicht hoog blijven.

One comment

Geef een reactie