Lepelaars zwerven tussen Webbekomsbroek, Limburgse vijvers en Waddeneilanden

De grote waterplas die vlak achter het zwembad van de Halve Maan ligt op de plaats van de vroegere vijvers aan de Badstraat, kreeg de ganse zomer uitzonderlijk bezoek. Er waren onder meer kleine en grote zilverreigers te bekijken maar er landde ook een paar lepelaars. De aanwezigheid van deze soorten is op zich al uniek maar een paar exemplaren verschenen in broedkleed en dat biedt perspectief voor de toekomst.

Einde augustus werd het nog mooier. Vrijwilligers Ruben Jacobs en Marc Vanmeeuwen konden een paar foto’s maken waarop de ringen van een paar lepelaars leesbaar waren. Via http://www.werkgroeplepelaar.org werd duidelijk dat de vogel NFZA in 2023 nog geringd was op Schiermonnikoog. Over vogel NSDT is nog geen informatie binnen gekomen.

NFZA werd begin augustus ook gefotografeerd in de Platwijers in Zonhoven door Marc Lodewijckx.

Volgens expert Luc Cieters bevestigt de informatie het vermoeden dat de lepelaars in augustus rondzwerven tussen het Limburgs vijvergebied, het Webbekomsbroek en de Waddeneilanden. Daarna trekken ze naar de Spaanse moerassen. Ongeveer de helft van hen trekt nog verder door naar Westelijk-Afrika, Mauritanië en Senegal.

Foto’s Rigo Verboven via http://www.waarnemingen.be

Geef een reactie