Ooievaar gered dankzij snelle reactie van vrijwilligers, boswachter en brandweer

Jean-Pierre Nijns en Luc Cieters, twee erg actieve vrijwilligers van het natuureducatiecentrum Webbekomsbroek, waren maandagavond rond 18.30 uur op pad in de buurt van de Eksterhoeve in het Rotbroek in Halen. Ze zagen daar een groep van een zestigtal ooievaars landen maar een van de dieren had de landing niet goed ingeschat. De vogel wilde op een elektriciteitspaal gaan zitten maar hij raakte met zijn poot verstrikt in de kabels aan de paal en kon niet meer weg.

De boerin van de Eksterhoeve zag het ongeval ook gebeuren en zij verwittigde boswachter Geert Coninckx. Die alarmeerde op zijn beurt de brandweerzone Oost-Limburg waar ze meteen een ladderwagen ter plaatse stuurden. Het team van de brandweer kon de ooievaar snel bevrijden. Omdat het dier wat kwetsuren aan de poot had werd hij meegenomen naar het vogelopvangcentrum in Oudsbergen. Volgens Luc Cieters was de ooievaar niet geringd.

Het Rotbroek ligt in het overgangsgebied tussen de Vallei van de Zwarte Beek, het Zwart Water en de Demervallei. Het gebied wordt gekenmerkt door een uitzonderlijk goede waterkwaliteit. In het Rotbroek leven opvallend veel libellen en waterjuffers , zoals de weidebeekjuffer. Dit open landschap met zijn natte waterpartijen is ook een ideale leefomgeving voor weide- en moerasvogels. Het gebied bestaat uit natte graslanden, rietland, bosjes en enkele vijvertjes. Je kan hier ook een ijsvogel aantreffen, die beken met helder water en hoge steile oevers verkiest om te broeden.

Geef een reactie