Informatiecampagne en stickers moeten belang van assistentiehonden duidelijk maken

In Diest kunnen eigenaars van openbare gebouwen zoals winkels, horeca en culturele centra voortaan een sticker krijgen om aan te geven dat assistentiehonden er welkom zijn. Assistentiehonden zijn honden die mensen met een beperking helpen in hun dagelijkse leven.

Iedereen kent allicht de blindengeleidehonden maar assistentiehonden kunnen veel meer taken aan. Ze worden ook ingezet bij mensen met epilepsieaanvallen, diabetes, de ziekte van Alzheimer of autismespectrumstoornis. In Diest is Zenn, de vroegere assistentiehond van Marieke Vervoort een bekend voorbeeld.

Het is precies die bredere toepassing die voor verwarring kan zorgen omdat het niet altijd duidelijk is dat het om een assistentiehond gaat. In principe herken je zo’n assistentiehond aan het hesje of een werktuig dat het dier draagt.

In Vlaanderen is het verbod om assistentiehonden te weigeren decretaal geregeld. Wie dat toch zou doen kan een boete krijgen. Het stadsbestuur van Diest gaat brieven verspreiden om vooral de eigenaars van publiek toegankelijke gebouwen beter te informeren. Zij kunnen met een sticker aangeven dat de assistentiehonden welkom zijn.

Geef een reactie