Baloise Belgium Tour profileert Scherpenheuvel nadrukkelijk als fietsstad

De wielerweek van Scherpenheuvel was een knap opgevatte campagne en die kreeg vorige dinsdag en woensdag een bangelijk overweldigende apotheose. De bedevaartstad mocht op dinsdagavond de officiële ploegenvoorstelling van de Baloise Belgium Tour organiseren en op woensdag werd de eerste rit in lijn van die ronde gereden met start en aankomst aan de basiliek. In een kroningsjaar kan je maar moeilijk een mooier kader bedenken voor zo’n event.

De organisatie van de Baloise Belgium Tour gebeurt door Golazo en die hadden prima werk geleverd. De opstelling van het podium en van de teambussen maar ook de doortocht in het centrum van Scherpenheuvel werd slim opgebouwd. Een podium met de basiliek als achtergrond zorgt automatisch voor cachet. Na de passage op het podium reden de renners nog een rondje omheen het park rond de basiliek. Er was bijzonder veel belangstelling maar door die aanpak kregen al die mensen de renners uitgebreid te zien zonder dat er risico’s op het vlak van de veiligheid werd genomen. Door de teambussen bovendien op de beide Vesten te plaatsen konden de bezoekers ook daar nog even langs lopen. Scherpenheuvel was op die manier een uniek kader voor de start van deze belangrijke meerdaagse wedstrijd.

Uiteraard was de koers de ruggengraad van de tweedaagse maar ook in de marge gebeurden toffe zaken. De gele petjes met het logo van de stad waren populair en het inspireerde schepen van Sport Kris Peetermans om rond te hossen in een gele broek. Er was een mooi uitgebouwde kidszone en tegenover de dienst Toerisme stonden panelen waarop de historische link tussen Scherpenheuvel en de fiets werd geïllustreerd.

De bedevaartstad heeft in principe nog één jaar een contract met de organisatie van de Baloise Belgium Tour. Eerder al kreeg Scherpenheuvel de aankomst van een rit in lijn en vorig jaar werd de tijdrit van de ronde in Averbode georganiseerd. In principe is Scherpenheuvel volgend jaar opnieuw de aankomstplaats van één van de ritten.

Scherpenheuvel steunt nog steeds op de bedevaart en de industrie die daar rond gecreëerd wordt. Die bedevaart kreeg de laatste jaren een opvallende impuls en een belangrijke herprofilering. De voetbedevaart is niet alleen een religieuze beleving maar een aantal trajecten passen ook in wat we tegenwoordig een challenge noemen. Bedevaart krijgt een avontuurlijk en sportief accent. Onder meer het initiatief van Langs Pelgrimswegen naar Scherpenheuvel is op dat vlak een katalysator.

Die dynamiek is al veel langer bezig voor de fietsbedevaart. Scherpenheuvel maar ook Averbode en Zichem zijn populaire fietsbestemming en op dat vlak heeft de ganse fusiegemeente nog bijzonder veel potentieel. Om dat potentieel te ontwikkelen spelen evenementen zoals (Gravel) Dwars door het Hageland en de Baloise Belgium Tour een bijzonder belangrijke rol.

Vandaag kwam de tweede rit van de Baloise Belgium Tour aan in Knokke en daar kwamen ze met belangrijk nieuws. Knokke verlengt het partnership met de organisatie tot en met 2028. Of zo’n verlenging ook een optie is voor Scherpenheuvel-Zichem is is niet duidelijk. Het stadsbestuur maakte een paar weken geleden bekend dat de samenwerking met Nick Nuyens voor Dwars door het Hageland met drie jaar verlengd werd. Na het succes van de vorige dagen zou het alleszins een slimme zet zijn o zo’n verlenging ook voor de Baloise Belgium Tour te overwegen.

Geef een reactie