Mythische trein “Orient Express” doorkruiste donderdagavond het Hageland

Op de treinverbinding 35 van Leuven naar Hasselt gleed donderdagavond een wel heel speciale trein over de sporen. De Oriënt Express kwam vanuit Brussel Zuid en reed in de richting van Aken langs Leuven, Aarschot, Testelt, Zichem en Diest.

De unieke trein had een stevige vertraging van zo’n 45 minuten en de regen gutste met bakken uit de lucht maar toch stonden onder meer in de stations van Testelt en Zichem een paar tientallen kijkers de Oriënt Express op te wachten.

De mythische trein was het geesteskind van de Belgische ingenieur Georges Nagelmackers, telg van de befaamde bankiersfamilie.  Hij wilde aantonen dat internationale treinreizen veel sneller konden georganiseerd worden als je de rit niet voortdurend hoeft te onderbreken om te eten, te slapen of om over te stappen tussen verschillende maatschappijen en voor grensformaliteiten. Dat lijkt nu allemaal evident maar de eerste Orient Express reed al in 1883 en toen zat de wereld nog enigszins anders in mekaar.

Om dat idee waar te maken ontwierp hij een trein met de functies van een hotel op wielen, met slaaprijtuigen en een restauratiewagen. De treinen waren oorspronkelijk eigendom van de Belgische Compagnie Internationale des Wagons-Lits (CIWL). Tussen 1883 en 1977 reed de trein als eens soort lijndienst via verschillende routes tussen Parijs en  Istanboel. Tot 13 december 2009 werd hij ingezet als internationale trein tussen Straatsburg en Wenen.

Ondertussen is de bijzonder rijkelijk uitgeruste Oriënt-Express geëvolueerd naar een nostalgisch luxueuze belevingsformule. Het is ook in dat kader dat de trein donderdag in onze contreien passeerde. Volgende week kan je een rit boeken vanuit Venetië naar Brussel of omgekeerd. De week erna gebeurt dat nog eens. De trein maakt momenteel de verplaatsing naar startplaats Venetië. Een ticketje voor de treinreis kost net geen 4000 euro. Je kan het combineren met een tweedaags verblijf in Venetië en een vliegticketje voor de heen- of terugreis. Dan betaal je net iets meer dan 5000 euro!

4 comments

 • Ivo De Peuter

  prachtig nie waar en een belevenis voor wie het kan betalen

 • Rita Rasschaert

  De stad Scherpenheuvel-Zichem had deze passage van de Orient Express wel eens kunnen meedelen aan zijn inwoners.
  Dit is een gemiste kans.
  Bedankt daarvoor.

  • Hedwig Neesen

   De trein passeert volgende donderdag opnieuw door België maarde exacte route en timing is nog niet publiek beschikbaar. Als dat opnieuw op lijn 35 gebeurt zullen we dat melden. Hij zal op dat moment ook passagiers vervoeren.

  • Hedwig Neesen

   Dag Rita. Op dinsdag 14 maart staat de OE voorlopig om 12.17 uur in Aarschot gepland. Op basis van onze info rijdt hij via Brussel Zuid naar Amsterdam. Dat zou betekenen dat hij ergens rond 12 uur ook over lijn 35 in Zichem en Testelt passeert. Onder voorbehoud want de info wordt redelijk besloten gehouden.

Geef een reactie