Vooral de zaken met emotionele waarde doen pijn na diefstal

Brenda Jacobs, de taartenfee van La Bas zoals ze door veel van haar klanten genoemd wordt, stond er dinsdagochtend bijzonder aangeslagen bij. Een bende gespuis had ‘s nachts lelijk huis gehouden in haar stijlvol opgebouwde horecazaak. Een groot gat in de vitrine, glas dat helemaal versplinterd was, een geforceerde deur, overhoop gehaalde inboedel, een opengebroken kassa! De schade die hier is aangericht, is allicht veel groter dan de opbrengst van de diefstal. “We mogen voorlopig niet binnen”, fluistert ze. “De politiemensen van het labo doen nog sporenonderzoek.” Brenda krijgt een warme knuffel van de buurvrouw die de ravage die ochtend als eerste heeft opgemerkt. De pandemie, de werken aan de stationsomgeving en de energiecrisis hebben er zwaar ingehakt”, zegt ze. “En nu dit weer.”

“Het komt allemaal wel goed”, troost haar partner Steve Van Laer. Allicht komt het ook allemaal wel weer goed. Brenda Jacobs is een straffe madam. En ze kan zeker rekenen op heel veel steun van haar klanten. De schade kan hersteld worden, het geld dat gestolen is maken ze wel weer goed. Maar het zijn de kleine dingen die pijn doen, zaken die vooral emotionele waarde hebben.

Brenda postte een bericht op Facebook waarin ze meldt dat de inbrekers onder meer een set Global messen hebben gestolen. Die heeft Brenda van haar ouders gekregen. Dat doet pijn. En ook haar fooienpotje is weg. Niet dat daar een fortuin zal insteken maar het is symbolisch belangrijk voor de taartenfee. De eurocentjes symboliseren de appreciatie die haar klanten hebben voor het werk van Brenda en Steve.

Een van die klanten heeft ondertussen al voor een nieuw fooienpotje gezorgd. Dat moet wel nog heel even wachten op de eerste donatie. “Voorlopig heb ik nog geen moed om te herstarten”, schrijft Brenda in haar bericht. Wie Brenda een beetje kent, weet dat die moed wel weer terug komt. De werken aan het Stationsplein vorderen snel. Aan de oevers van de Demer is de laatste jaren een nieuwe stadslong opgetrokken. De site wordt een bruisende draaischijf van pendelaars en een mix van inwoners die kiezen voor wat meer efficiëntie en comfort aan de stadsrand. De artisanale kwaliteit van La Bas hoort daar helemaal thuis.

Geef een reactie