Vorstschade voor bietentelers loopt op tot meer dan 3 miljoen euro

Je kon eerder op deze site al lezen dat er stevige schade in in de bietensector. Dat komt omdat er midden december plots sterk negatieve temperaturen waren die enkele dagen later gevolgd werden door abnormaal warme omstandigheden. Het is geen probleem als bieten bevriezen maar als ze daarna te snel ontdooien gaan ze rotten.

De enige manier om zoveel mogelijk bieten te redden was om de verwerking ervan te versnellen. De twee verwerkingsbedrijven in ons land, Tiense Suiker en Iscal in de buurt van Doornik, zijn daarvoor gaan samenwerken.

Tiense Suiker heeft 50.000 ton bieten naar haar zusterfabriek in Frankrijk gestuurd en neemt zelf 15.000 ton bieten over van Iscal. Bij Iscal hebben ze verder ook 15.000 ton naar Cosun Beet Company in Nederlandse Dinteloord getransporteerd.

Secretaris van CBB Bruno De Wulf verwacht dat ongeveer 15% van de bieten die opgeslagen lagen aan de rand van het veld verloren is. Van de bieten die nog in de akkers zitten zal zo’n 700 hectare verloren gaan. 200 hectare daarvan is van telers die verbonden zijn met Tiense Suiker. De gemiddelde waarde van een hectare bieten is 4500 euro. De totale schade loopt dus vlotjes over drie miljoen euro. Er lopen ondertussen gesprekken over compensatie voor de getroffen telers.

One comment

  • briers ghislain

    als je elk geval van suboptimale opbrengst als schade beschouwt , klopt de redenering . Maar er is geen perfect weer , er zijn geen perfecte omstandigheden . De natuur gaat haar eigen gang .

Geef een reactie