Documentairefilm over Wielemie in cinema Paradiso gratis te bekijken voor Diestenaren

Marieke “Wielemie” Vervoort koos na een succesvolle carrière als rolstoelatlete voor euthanasie. De laatste drie jaar van haar leven werd ze gevolgd door documentairemakers. De film die zij over die periode maakten, Addicted to Life, is nu klaar. De documentairefilm over atlete en ereburger van Diest, Marieke Vervoort, zal op 8 februari 2023 gratis te zien zijn voor Diestenaars, in Cinema Paradiso. Tickets voor de film kunnen gereserveerd worden via www.ccdiest.be

Addicted to Life

Grappig, charismatisch en met een ijzeren wil. Dat is hoe we Marieke kennen. Met haar euthanasie-aanvraag in 2008 besluit ze zelf de controle in handen te nemen over haar pijnlijke degeneratieve ziekte. Regisseur Pola Rapaport ontdekte het verhaal van Marieke Vervoort in de New York Times in september 2016. Enkele dagen daarvoor had ze de zilveren medaille gewonnen in de 400 meter rolstoelracen op de Paralympics in Rio. Met haar filmteam volgde ze Marieke meer dan drie jaar lang, onder meer bij haar thuis in Diest of tijdens ziekenhuisopnames. Ze filmden ook enkele uitdagende evenementen op haar bucketlist in binnen- en buitenland, en verschillende publieke optredens en mediamomenten. Ook haar laatste dagen in Diest en de aanloop naar haar afscheid werden in beeld gebracht.

Ereburger Diest

In Vlaanderen en in haar thuisstad Diest werd Marieke een rolmodel voor een hele generatie mensen die leven met een handicap. Na haar overlijden werd ze de eerste ereburger van Diest. Marieke werd wereldkampioen rolstoelracen en behaalde olympische medailles in Londen en Rio. Volgens burgemeester van Diest Christophe De Graef leverden haar uitzonderlijke sportprestaties en de manier waarop ze omging met de uitdagingen van haar ziekte veel lof op van haar stadsgenoten. Daarom kozen ze er in Diest voor om Marieke de eerste ereburger van de stad te maken.

In Vlaanderen en in haar thuisstad Diest werd Marieke een rolmodel voor een hele generatie mensen die leven met een handicap. Na haar overlijden werd ze de eerste ereburger van Diest.

Marieke werd wereldkampioen rolstoelracen en behaalde olympische medailles in Londen en Rio. Volgens burgemeester van Diest Christophe De Graef leverden haar uitzonderlijke sportprestaties en de manier waarop ze omging met de uitdagingen van haar ziekte veel lof op van haar stadsgenoten. Daarom kozen ze er in Diest voor om Marieke de eerste ereburger van de stad te maken.

Vertoning in Cinema Paradiso

De documentaire gaat in première op het filmfestival van Oostende op 28 januari 2023. Voor de inwoners van Diest wordt een vertoning georganiseerd op 8 februari 2023, in Cinema Paradiso op de citadel. Tickets zijn gratis, maar reservatie is verplicht via www.ccdiest.be.

Praktisch

MARIEKE – Addicted to Life (2022, USA, België, 86 minuten), is een productie van Associate Directors (België) en Blinding Light, Inc., (VS) in coproductie met VRT CANVAS.

Webpagina: www.mariekedefilm.be

Trailer: https://vimeo.com/759066229

Instagram: marieke.defilm

Facebook: marieke.defilm

Geef een reactie