Whiskyclub Clan Maccurve uit Betekom verheft whisky tot passie

Er moet nog heel wat fraais passeren op De Winter van Aarschot maar iedereen die er al wat tijd spendeerde kan bevestigen dat het een meer dan geslaagde editie was. Een van de opvallendste hutten in het Winterdorp is zeker die van de Clan Maccurve. Wij hadden eerlijk gezegd geen enkel idee wat we daarvan moesten verwachten maar het werd een bijzonder prettige kennismaking.

De Clan Maccurve blijkt een whiskyclub te zijn met roots in Betekom. Niet zomaar een club overigens. Het werd al snel duidelijk dat de clanleden hun hobby zeer ernstig opnemen. Schotse look en kilt inbegrepen.
Achter de tapkast in de hut staat een ronduit impressionante selectie whiskysoorten maar je kan er net zo goed iets anders consumeren. Den Eddy, de Jimmy en de Marc zijn de mannen die de zaak schranken maar ze krijgen meer dan voldoende ondersteuning van de rest van de clubleden. Wat die mannen gemeen hebben is een ronduit verbazende kennis over whisky. Die hebben ze opgebouwd door jarenlang te investeren in tastings gekoppeld aan een bespreking van de whisky die op de tafel komt. Er zijn een zestal tasting per jaar en elk jaar is er ook eentje voor niet-leden. daar komen zo’n zeventig deelnemers op af.

Voorzitter Eddy benadrukt dat er tijdens zo’n tasting eigenlijk niet gedronken wordt. Ze proeven en genieten vooral. Op de website van de club wordt ook expliciet gewaarschuwd tegen drankmisbruik en de noodzaak om een BOB te voorzien als iemand met de wagen komt. We zijn er ondertussen een paar keer gepasseerd in die hut en we hebben het woord nippen leren appreciëren. Even met je lippen de whisky in je glas raken. Nauwelijks een slokje nemen. Maar wel meteen met de clanleden een oordeel vormen over de kwaliteiten van wat je net hebt ervaren. Het woord passie valt. “We willen echt alles weten over whisky”, zegt president Mac Eddy. Dat had hij eigenlijk niet meer moeten bevestigen. Ik was al lang overtuigd.

Waar die vreemde naam van de club vandaan komt, wilden wij nog weten. Het idee om met een schotse clannaam uit te pakken hebben ze blijkbaar van een andere club maar het woord Maccurve heeft toch een eerder bizarre verklaring. Een aantal leden wonen namelijk in een bocht, vandaar het woord curve. Goed gevonden, denken wij dan. Als ze maar niet uit de bocht gaan, die gasten van de clan Maccurve. Maar die kans is klein. De Maccurves weten duidelijk waar ze mee bezig zijn.

President van de club Eddy Op De Beeck legt het u overigens graag zelf uit in dit filmpje.
Belangrijk: de Ierse avond waarvan sprake was al vorige vrijdag!

One comment

  • Jacqueline Isenbaert

    Heb een paar flessen Macallan te koop. Fine Oak 25 years en macallan 25 years anniverserie single malt (originele verpakking)

Geef een reactie