De ballon van Schaffen moet even op stal blijven

De vertrouwde ballon van het trainingscentrum voor para’s in Schaffen heeft vandaag zijn voorlopig laatste dropping uitgevoerd. De firma die de ballon fabriceert stopt ermee. Zij moeten ook de zogenaamde airworthiness attesteren. Dat is een technische keuring die bevestigt dat de ballon in orde is om te vliegen. De airworthiness van de huidige ballon loopt af in december 2022 en die kan dus op dit moment niet verlengd worden.

Woordvoerder van het trainingscentrum Marc Van Herbruggen geeft aan dat er twee opties zijn.

Defensie onderhandelt momenteel met een externe firma die de keuring zou kunnen uitvoeren. Dat zal echter nog enkele maanden in beslag nemen. In die tussenperiode mag de ballon geen droppings uitvoeren. Defensie wil die periode overbruggen met een vliegtuig van het type CASA. Dat vliegtuig werd eerder ook al ingezet bij de viering van 75 jaar trainingscentrum para in Schaffen in de maand augustus.

Als er geen externe keuringsfirma wordt gevonden, moet er een nieuwe ballon komen maar de productie daarvan zal ongeveer een jaar duren. De firma die de nieuwe ballon moet leveren heeft ondertussen de ingenieur overgenomen die bij de vorige leverancier verantwoordelijk was voor die productie van de ballon. De knowhow is dus alleszins verzekerd.

De voorlopig laatste dropping met de huidige ballon was meteen ook een speciale. Het was namelijk ook de laatste sprong van adjudant Rik Schoeters. Hij wordt binnenkort zestig jaar. Vier jaar geleden kon Rik al op pensioen maar hij tekende toen bij voor een periode van vier jaar. Daar komt nu een einde aan.

One comment

  • briers ghislain

    Waarschijnlijk zijn er in de eenheid in Schaffen veel competentere mensen om de luchtwaardigheid van die ballon te controleren , dan in de privé firma . Maar dan kan één of andere generaal geen steekpenningen krijgen van die firma . En bureaucratenregeltjes en afgestempelde documentjes, dat is natuurlijk echt belangrijk .

Geef een reactie