Verpleegkundige ontwikkelt app om data over patient in ziekenwagen door te sturen naar ziekenhuis

Verpleegkundige Hellen Tielemans uit Diest is één van de 5 finalisten die kans maakt op de Vlaamse Scriptieprijs 2022. Met de prijs gaat SciMingo vzw elk jaar op zoek naar de sterkste scripties uit het afgelopen academiejaar. Tielemans wist met haar scriptie alvast een jury van journalisten en academici te overtuigen. 

Wanneer je iets overkomt waardoor een ambulance gestuurd moet worden spreken we over het ‘gouden uur’. Dat is het eerste uur na het ongeval waarbinnen de kans op overleven het grootst is. Een ziekenwagen doet er gemiddeld 20 à 30 minuten over om op locatie te komen. Er blijven dus maar 30 minuten over.

Binnen dat tijdsbestek moeten de ambulanciers snelle beslissingen nemen en zoveel mogelijk informatie communiceren naar het ziekenhuis zodat zij paraat kunnen staan voor jouw aankomst.

Net daar wringt het schoentje. Uit Tielemans onderzoek blijkt dat de ziekenwagen vaak onaangekondigd aankomt in het ziekenhuis. Daarna moet nog alle communicatie gebeuren. Wanneer elke seconde telt, zorgt dit voor veel tijdverlies waardoor het leven van een patiënt in gedrang kan komen.

Het onaangekondigd aankomen van de ziekenwagen is niet het enige probleem. Door het gebrek aan communicatie tussen de ambulance en het ziekenhuis gaan er veel gegevens verloren. Wanneer de ambulanciers de gegevens mondeling meegeven op de spoedgevallendienst is het vaak moeilijk voor de verpleegkundige of arts om goed te luisteren. De spoedgevallendienst is een drukke en rumoerige omgeving en de focus van de hulpverlener gaat uit naar het redden van een leven, het is dus moeilijk om aandachtig te luisteren én alles te onthouden. Bovendien blijkt dat als ambulanciers gegevens uit hun hoofd doorgeven, er slechts 33% van de correcte, oorspronkelijke gegevens wordt behouden.

Hellen Tielemans ontwikkelde een applicatie die ambulanciers kunnen gebruiken om alle gegevens op voorhand door te sturen naar het ziekenhuis. De applicatie is zo gemaakt dat ze de ambulanciers ondersteunt in het benaderen en efficiënt helpen van de patiënt. Wanneer de ambulance naar het ziekenhuis vertrekt, worden uw gegevens doorgestuurd en zal er een melding verschijnen in de spoedgevallendienst met de verwachtte aankomsttijd en graad van urgentie. Op die manier, is de tijd dat de ziekenwagen onderweg is, gewonnen tijd omdat de spoedgevallendienst zich kan voorbereiden .

Met haar onderzoek en haar voorgestelde oplossing haalde Hellen Tielemans de finale van de Vlaamse Scriptieprijs. Zo maakt ze kans op 2.500 euro. Of ze de hoofdprijs wint, wordt duidelijk bij de uitreiking van de Vlaamse Scriptieprijs op dinsdagavond 20 december in het Stadhuis van Brussel. De uitreiking gebeurt door Vlaams minister van wetenschap Jo Brouns. 

Geef een reactie