Na Antwerpen nu ook computers van stad Diest gehackt, dienstverlening ligt plat

Onbekenden hebben de computers van de stad Diest gehackt. Daardoor ligt de dienstverlening plat. De schade die de aanval heeft toegebracht, wordt nog onderzocht. Het is voorlopig niet bekend wie er achter de cyberaanval zit.
Niet alleen de stadsdiensten zijn overigens getroffen. Ook de bibliotheek, verschillende scholen en het lokale cultuurcentrum het slachtoffer van de hacking.

De criminelen hebben toegeslagen in de nacht van zondag op maandag. Het is echter vaak zo dat hackers al veel langer toegang hebben tot de IT-systemen. Ze bouwen in die tussenperiode extra rechten op en stelen data.
De aanval lijkt op het eerste gezicht gericht te zijn op de interne systemen van de stad, zoals mail en internet maar ook de software die nodig is om inwoners digitaal voort te helpen is voorlopig ontoegankelijk. Dat wijst in de richting van een ransomeware-aanval.

Er wordt nu geprobeerd om de systemen van de stad zo snel mogelijk terug operationeel te krijgen maar evident zal dat niet zijn. “Momenteel kunnen we geen optimale dienstverlening aanbieden. Dit betekent onder andere dat de loketdiensten niet werken, dat we geen e-mails ontvangen of kunnen beantwoorden. Voor dringende zaken blijven we wel telefonisch bereikbaar, maar inwoners een nieuwe afspraak geven, is op dit moment ook niet mogelijk”, laat burgemeester Christophe De Graef weten.

Vorige week werd het computersysteem van de stad Antwerpen al gehackt. Die aanval is ondertussen opgeëist door het hackerscollectief Play. Zij zouden 557GB aan data hebben gestolen. De bestanden zijn enkel nog te openen met gegevens die enkel het hackerscollectief heeft. Het gaat in Antwerpen om een ransomware-aanval, waarbij Play een onbekend bedrag eist van de gemeente Antwerpen om de data te ontsleutelen. Als dat binnen een week niet gebeurt dreigen de hackers om persoonlijke en/of vertrouwelijke gegevens publiek te maken.

Geef een reactie