Rotary en Inner Wheel organiseren feest met een hart voor 210 mensen in kansarmoede

Zondagochtend negen uur. De leden van van serviceclubs Rotary en Inner Wheel uit Diest druppelen samen in gemeenschapscentrum De Hemmekes in Zichem. Straks komen hier 210 mensen in kansarmoede een feestmaaltijd nuttigen. Aperitief met hapjes, een culinair driegangenmenu, aangepaste dranken, toffe sfeer en een kleine attentie. Alles is volledig gratis voor de deelnemers.

Het belangrijkste werk om dat feest op poten te krijgen is dan al gebeurd. De vier topchefs van Hof te Rhode, Cuisine-D, Wannes Raps en Katsenberg hebben de voorbije dagen de maaltijd volledig voorbereid. Op zondag kan alles kant en klaar de oven in. Maar uiteraard is er nog een hoop ander werk. De zaal voorbereiden, tafels dekken, borden dresseren, de toog bedienen en, jawel, de ganse zaak ook weer afruimen en afwassen.

In het filmpje legt Alain Duriau van Rotary het opzet nog even uit. Hij legt ook een belangrijke klemtoon. De werking van de serviceclub is geëvolueerd, merkt hij op. Vroeger werd Rotary vooral gezien als een clubje mensen die geld ter beschikking stelden van sociale projecten. Dat is deels nog steeds waar maar de persoonlijke inzet van de leden is veel belangrijker geworden. Tijdens Feest met een hart gebeurt al het werk door de leden van Rotary. Dat is toch al snel een clubje van een twintigtal mensen die een ganse zondag stevig aan de bak moeten. Op die manier hebben ze ook persoonlijk contact met de gasten die naar het feest komen. Want ook dat is niet zonder belang. Kansarmoede is niet alleen een kwestie van geld of middelen. Maar ook van sociaal contact en menselijke warmte.

De twee serviceclubs hadden er overigens alles aan gedaan om het feest voor iedereen mogelijk te maken. Zelfs aan vervoer was gedacht. Mensen in kansarmoede zijn niet altijd even mobiel. De gasten die er niet op eigen kracht geraakten werden opgehaald met een bus. Wij zagen vanaf 11.30 heel veel tevreden mensen binnenstappen. Het aperitiefje smaakte, het eten was lekker en het sociaal contact deed duidelijk deugd.

Wat wel opviel was de discrepantie tussen mensen die vanuit het OCMW van Scherpenheuvel-Zichem werden uitgenodigden en mensen die vanuit het OCMW van Diest kwamen. Scherpenheuvel-Zichem vulde 150 stoelen, Diest amper 60. Volgens schepen van Welzijn in Diest Monique De Dobbeleer heeft het OCMW van Diest alle klanten een brief gestuurd en ze daarna ook gebeld. Het is niet meteen duidelijk waarom de respons in Diest veel lager ligt. Alleszins gaan de leden van Rotary en Inner Wheel dat als een aandachtspunt meenemen naar volgend jaar.

Feest met een hart werd mogelijk gemaakt door de culinaire teams van Hof te Rhode, Cuisine-D, Wannes Raps en Katsenberg.
Buvens Wild & Gevogelte, Coiffure Eminé en Vervoersbedrijf Van Aerschot steunden het project financieel of materiaal.
Feest met een hart is een project van Rotary Diest en Inner Wheel Diest

One comment

Geef een reactie