Vrijwilligers Webbekomsbroek en Groep Rutten zijn laureaten milieuprijs 2022

Tijdens een open vergadering van de milieuraad in Diest werd de Milieuprijs 2022 uitgereikt. Die prijs werd uitzonderlijk toegekend aan twee laureaten. Volgens voorzitter van de Gemeentelijk Milieuraad Yves Beken zijn de twee dossiers een voorbeeld voor hun respectievelijke sector maar ze zijn onmogelijk met mekaar te vergelijken.

Een van de overwinnaars is Groep Rutten. Zij bouwden in 2014 in Hechtel-Eksel de eerste energieneutrale garage in West-Europa. Het was zelfs de eerste soortgelijke garage wereldwijd voor Volvo. De garage die de groep in Diest bouwt is gebaseerd op dezelfde principes.Overal in het gebouw werd driedubbel glas gebruikt. Er werd extra aandacht besteed aan isolatie. Onder de garage werden 8 kokers geboord die allemaal 125 meter diep zijn. In de zomer wordt daar de overtollige warmte in vast gehouden. In de winter gebeurt het omgekeerde. Onder meer daardoor is het gebouw bijna energieneutraal.

Groep Rutten kiest er zelf voor om deze zware investering te doen. De investering sluit naadloos aan bij het waardenpatroon dat Volvo uitdraagt. Die inspanning gaat overigens veel verder dan wat in de bouwvergunning werd opgelegd. Precies daarom kent de Milieuraad hen de milieuprijs 2022 toe.

De tweede laureaat is de vrijwilligerswerking van het Bezoekerscentrum Webbekomsbroek. In het centrum werken twee mensen in vast dienstverband. Zij krijgen ondersteuning van een groep van een dertigtal vrijwilligers. Die ontplooien een indrukwekkend aanbod aan activiteiten en ze kunnen ook terugvallen op een pak ervaring en knowhow. De groep stroopt ook regelmatig de mouwen op om klussen uit te voeren in het natuurdomein. Al dat engagement heeft de afgelopen tijd bij nogal wat mensen interesse opgewekt voor de natuur en het milieu. Niet in het minst ook bij kinderen. Er komen regelmatig klassen langs in het centrum.

De laureaten kregen een oorkonde en ze mogen een boom planten op hun terrein.

Geef een reactie