Topstuk in stadsmuseum Diest blijkt miljoenen euro waard te zijn

Het leek een faits divers tijdens de gemeenteraadszitting van maandagavond in Diest. Het bestuur legde een punt ter stemming voor om de restauratie van het schilderij De Annunciatie van Hendrick Ter Brugghen goed te keuren. Die restauratie kreeg weliswaar een fors prijskaartje van 53.719,00 euro mee.

In principe passeert zo’n agendapunt zonder al te veel opmerkingen maar raadslid voor N-VA Lydia Thiels-Mertens kwam deze keer met een merkwaardige bekommernis. Volgens het raadslid is dat specifieke schilderij verschillende miljoenen euro waard. Lydia Thiels-Mertens wilde daarom weten voor hoeveel het kunstwerk verzekerd is. En hoe het zit met de beveiliging ervan.

Schepen van cultuur Geert Cluckers had zich niet echt kunnen voorbereiden op deze vraag maar hij kon uit de losse pols toch al heel wat relevante informatie aanreiken en die deed toch wel wat oortjes flapperen.
Het schilderij is volgens Geert Cluckers verzekerd voor 5 miljoen euro. De schepen voegde er meteen aan toe dat een aantal bronnen aangeven dat de echte waarde ervan nog veel hoger is. Precies omwille van zijn uniciteit wordt het topstuk regelmatig uitgeleend in het kader van een of andere prestigieuze tentoonstelling. Na de restauratie bijvoorbeeld, gaat De Annunciatie voor een expo naar het MAS in Antwerpen.

Schepen Cluckers gaf nog mee dat het museum permanent gefilmd wordt. Eventuele dieven kunnen dus best al even oefenen om te lachen naar de camera. Maar het werk van Hendrick Ter Brugghen kan volgens Geert Cluckers puur technisch bekeken niet gestolen worden. De schepen legde uit dat het canvas op hout is aangebracht. Daardoor kan het niet opgeplooid of opgerold worden. Door zijn dimensie kan het ook niet integraal uit het museum gehaald worden. Toch wordt dit topstuk regelmatig uitgeleend. Om dat mogelijk te maken zijn er volgens de schepen speciale ingrepen nodig maar welke dat zijn wilde hij logischerwijze niet kwijt.

De Annunciatie van Hendrick Ter Brugghen is opgenomen in de collectie Topstukken Vlaanderen wat op zich al bijzonder is. Het werd gesigneerd en gedateerd in 1629. De afmetingen van het schilderij zijn 216.5 cm x 176.5 cm. Het schilderij is het enige werk in Vlaanderen van deze kunstenaar uit Utrecht. Het heeft een bijzondere artistieke waarde wegens de monumentale compositie en het gebruik van een uitzonderlijk kleurenpalet. Het is een van de weinige schilderijen van ter Brugghen waarop de schilder figuren ten voeten uit afbeeldt in een dynamische compositie.

Je kan dit unieke werk nog even gaan bekijken in stadsmuseum De Hofstadt maar je moet misschien ook niet te lang wachten. Binnenkort verdwijnt het voor restauratie en daarna wordt het werk uitgeleend aan het MAS. Je kan het stadsmuseum De Hofstadt, net zoals alle andere musea in Diest, gratis bezoeken.

Geef een reactie