Fototentoonstelling over wielrenner Nest Sterckx in stedelijk museum Aarschot

In het Stedelijk Museum van Aarschot opent op zaterdag 22 oktober de foto-expo “De stille koning
van het wielerpelotonover”, over Nest Sterckx, een van de beste wielrenners ooit uit het Hageland. De aanleiding is de geboorte van Nest Sterckx exact 100 jaar geleden in Heultje-Westerlo. De wielrenner werd ook wel de koning van de kermiskoersen genoemd maar de man heeft een indrukwekkend palmares.

Deze klassiekers en semiklassiekers kon hij een of meerdere keren winnen: Ronde van Limburg 1944, 1955, Gent – Wevelgem 1946, Parijs – Brussel 1947, Waalse Pijl 1947, De Drie Zustersteden 1948, Ronde van België 1949, Schaal Sels 1950, Omloop der Vlaamse Gewesten 1950, Scheldeprijs 1951, Omloop van Limburg 1951, Ronde van Haspengouw 1955, Omloop Het Volk 1952, 1953, 1956.

De expo kwam er nadat Johan Engelen, de neef van Nest Sterckx, in de familiearchieven dook. “Mijn nonkel was te bescheiden om tijdens familiebijeenkomsten over zijn knappe prestaties als wielerrenner te vertellen”, licht Johan toe. “Wanneer ik na de dood van mijn moeder in het familiearchief snuisterde, ontdekte ik unieke foto’s en documenten over hem.”

Kleindochter Francesca Sterckx heeft haar grootvader nooit gekend maar ze kent eindeloos veel verhalen over hem. Hij waste bijvoorbeeld zijn biefstuk onder de kraan om het laatste restje vet er af te spoelen.
Nest Sterckx overleed in 1975.

Nest Sterckx was ook actief als pisterenner, meer bepaald in de ploegkoers en het omnium. Hij behaalde overwinningen op de piste aan de zijde van Rik Van Steenbergen, Pros Depredomme, Stan Ockers en Fausto Coppi.
Zijn bescheidenheid en sportiviteit maakten van Sterckx een geliefd man. De wielersport was meer dan competitie voor hem. Collega renners die pech hadden, konden altijd op zijn hulp rekenen. Nest was goed bevriend met pater Antoon van Clé, de stichter van sportorganisatie Sporta. Een organisatie die hij steunde door aan zoveel mogelijk activiteiten deel te nemen.

Van 22 oktober tot 31december 2022 kan je de fototentoonstelling bezoeken in het Stedelijk Museum van Aarschot.

Geef een reactie